Yzop

Yzop má řadu léčivých účinků. Posiluje žaludek, podporuje trávení, stimuluje libido a podporuje imunitu. Dále výborně odhleňuje - čaj z něj je oblíbeným domácím prostředkem proti kašli. Jako kloktadlo pomáhá při zánětech ústní dutiny a bolestech v krku. Tato aromatická bylina poslouží i k osvěžení vzduchu v místnosti. Stačí do místnosti pověsit malý svazek a nechat ho sušit.

Yzopové víno na povzbuzení sexuální touhy

Připravíme si ho následujícím způsobem: deset lžic nakrájené natě yzopu zalijeme jedním litrem bílého vína nejlépe v biokvalitě a necháme na teplém místě deset dní louhovat. Nutné je, abychom víno několikrát denně protřepávali. Po uplynutí této doby víno přecedíme, nalijeme do skleněné lahve, dobře uzavřeme a skladujeme na temném a chladném místě. Užíváme asi dvě hodiny před spaním jednu štamprli. Chystáme-li se na „divokou noc“, můžeme dávku zdvojnásobit, což se ale nedoporučuje každý den.

ČTĚTE TAKÉ:

Saturejka

Tato rostlina obsahuje silice, třísloviny, slizy, pryskyřice a další účinné látky. Třísloviny mají protiprůjmový účinek a silice působí proti nadýmání. Saturejka dále podporuje chuť k jídlu i milování, usnadňuje trávení a má mírný antiseptický a močopudný účinek. Působí rovněž dezinfekčně při poraněních krku a hrtanu.

Nápoj lásky

Smícháme tři díly natě saturejky, jeden díl třezalky, jeden díl máty, jeden díl yzopu a jeden díl ořešákových listů. Dobře promícháme. Tuto směs vložíme do skleněné nádoby a zalijeme jedním a půl litrem červeného vína nejlépe v biokvalitě. Dobře uzavřeme a necháme na teplém místě asi tři týdny louhovat. Několikrát denně důkladně protřepeme. Po uplynutí této doby víno přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uchováváme na chladném a temném místě. Užíváme dvakrát denně po malé štamprli. Toto množství nepřekračujeme!

Máta

Hlavní látky obsažené v této rostlině jsou silice a mentol. Máta je silný antiseptický prostředek, který můžeme používat při nachlazení i jako uklidňující lék při neuralgických bolestech. Dále tiší cévní křeče, léčí koliku jater, ledvin a žaludku, zlepšuje činnost slinivky, zahání nevolnost a mořskou nemoc. Rovněž celkově uklidňuje a posiluje organismus. Známé jsou také dobré účinky na pohlavní impotenci mužů a frigiditu žen.

Nápoj plný touhy

Smícháme jeden díl natě saturejky a dva díly máty peprné. Obě bylinky nakrájíme najemno, vložíme do skleněné nádoby a zalijeme šedesátiprocentním lihem (můžeme použít i režnou nebo ovocnou pálenku). Vše necháme čtrnáct dní louhovat na teplém místě. Několikrát denně dobře protřepeme. Poté přecedíme a nalijeme do skleněné lahve. Užíváme štamprli asi dvě hodiny před spaním.

Tato přírodní afrodiziaka jsou velmi účinná, posilují i ostatní tělesné orgány a jsou bez chemie.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com