Ořechy, které nejsou vůbec ořechy


Autor: Thinkstockphotos.com
To, co nazývají ořechem kuchaři nebo kuchařky a konzumenti, se rozhodně neshoduje s tím, co nazývají ořechem botanikové. Nejrůznější suché plody, které se nám dostanou v zimě na stůl, mají ještě exotičtější původ, než si představujeme.
Kešu oříšky patří k nejdražším, protože mimo dlouhou cestu, která něco stojí, je i velmi náročné je vypěstovat.
Kešu ořech a kešu jablko
Plody, z nichž se získává kešu oříšek, rostou na stromě, kterému se česky říká ledvinovník západní. Botanik, který jej pojmenovával, možná neměl nejlepší den. Plod tohoto stromu má totiž ledvinovitý tvar.
ČTĚTE TAKÉ:
Autor: Thinkstockphotos.com
Rozšířili jej Portugalci
Autor: Thinkstockphotos.com
Do čeho se hodí
K nám se dostávají prakticky vždy již vyloupané a my Evropané je máme nejraději pražené a solené. Je to chuť, která je pro nás jaksi nejjednodušší. Kešu jsou nicméně velmi běžnou surovinou například v indické kuchyni. Jejich jemná chuť a struktura vynikne velmi dobře v rýži nebo v různých vegetariánských kreacích. I když se u nás občas používají i do cukrovinek, jejich uplatnění ve slané kuchyni je daleko lepší. Snesou vedle sebe různá aromatická i pálivá koření.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...