Růžový pepř je falešný, ale výborný


Autor: Thinkstockphotos.com
Ve skutečnosti je rudý jako krev, chutná nasládle a voní po silici. V kuchyni ho máme moc rádi, protože je prostě hezký.
Autor: Thinkstockphotos.com
ČTĚTE TAKÉ:
- 3D návrh na přání: Čtyři varianty jedné kuchyně
- Žrouti místních lahůdek
- Malý průvodce vínem: Ke kterým jídlům se hodí?
Pepř růžový nebo červený
Patří do čeledi ledviníkovitých. Příbuzná a podobná je u nás rostoucí škumpa. Je krásná, ale jedovatá. Latinsky se nejpoužívanější druh červeného pepře jmenuje Schinus terebinthifolius. Název prý pochází z řeckého slova „schinos", což znamená lentišek, protože strom produkuje podobnou pryskyřici. A „příjmení“ terebinthifolius dostal podle toho, že jeho listy připomínají řečík terebintový, příbuzný s pistácií. Moc fantazie tedy první botanik, který jej popsal, neprojevil. Rostlina nemá moc štěstí ani v češtině. Říká se mu pepřovec brazilský, což je docela hezké, ale proč se koření, které je tvořeno intenzivně rudými plody, tak často říká růžový pepř, je záhadou. Je to zkrátka falešný pepř se vším všudy.
Krásné podzimní koření
Autor: Thinkstockphotos.com
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...