Proč si děti na sůl rychleji zvykají?

Klíčový věk, kdy vzniká závislost na soli, je kolem druhého roku dítěte. Tehdy má totiž malý strávník více chuťových pohárků než dospělý jedinec, takže pokrm vnímá daleko intenzivněji. To je důvod, proč by se jeho „seznámení“ se solí mělo co nejvíce oddálit. Přesolené dítě má totiž mnohem větší tendence k mnoha zdravotním problémům, jako jsou obezita nebo vyšší krevní tlak.

ČTĚTE TAKÉ:

Slané „dobroty“ z obchodu

Podle různých statistik Češi obecně hodně solí. A to i přesto, že si už dostatek soli vpraví do těla zakoupenými potravinami, jako jsou třeba chleba, tavený nebo uzený sýr, masové konzervy, brambůrky, hamburgery, kečup, hořčice nebo solené ryby. Bohužel spousta kupovaných pokrmů obsahuje ještě agresivnější ochucovadlo, kterým je glutamát sodný. Ten se objevuje především v polotovarech nebo v řadě „hotovek“. Takže chcete-li svého „sviště“ uchránit od těchto přesolených pokrmů, nezbude vám nic jiného, než kupovat neupravené potraviny a sami si je pak dochutit doma.

Zdravé koření

Jako „ladič“ chuti můžete místo soli použít zelené natě, například petrželku, pažitku, cibulku, kopr, libeček nebo saturejku. Ideální jsou i bylinky bazalka, dobromysl, řeřicha či jalovec. Svá kouzla umí i ovoce a zelenina. Ke zvýraznění chuti pokrmu můžete použít třeba česnek, křen, cibuli nebo kořenovou zeleninu. Z ovoce je skvělá třeba citronová nebo pomerančová kůra či strouhané jablko, které se přidává jako zahušťovadlo a ochucovadlo do omáček.

Vyrobte si svou vlastní kořenící směs

Jsou vaše děti na oříšky? Používejte je (společně s rozinkami nebo jinými semínky) jako koření do pomazánek, salátů a omáček. Vyrobit si můžete i domácí kořenící směs gomasio: smíchejte jeden díl soli s 16 díly sezamových semínek, směs upražte a rozdrťte. Pokud jste línější, můžete si koupit hotovou kořenící směs Solčanka, která obsahuje mix sušené zeleniny, soli a bylinek.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com