Naši předkové si v létě plody a byliny nasušili, a když přišel podzim a sníh, jedli kořínky. Myslíme samozřejmě kořenovou zeleninu. V kuchyni měla vždy své gastronomické pilíře, mezi něž patřila mrkev, petržel a také celer. Bulvový celer je v Česku velmi oblíbený, a to daleko více než v ostatních zemích, kde se dává přednost spíš celeru řapíkatému.

Celerové mýty a pověsti

Již v antice se objevoval na talířích celer. Nepředstavujte si ovšem obrovské koule, jaké se prodávají dnes; takové, které je třeba nakrájet na čtvrtky, aby si je vůbec někdo koupil. Celer má svou divokou variantu, která je aromatičtější, ale zároveň také tužší a její bulvy jsou menší. Takový celer dostal v antice své jméno. Jelikož byl takový bledý a bílý, tak jej tenkrát pojmenovali po bohyni Seléné. Ta se později přejmenovala na Lunu, ale stále zůstala bohyní úplňku.

ČTĚTE TAKÉ:

Je to afrodiziakum, nebo ne?

Celer má mnoho zajímavých medicinálních i gastronomických vlastností. Často se také uvádí, že je to afrodiziakum. Věc je poněkud složitější, protože takové tvrzení platí omezeně. Celer obsahuje androsteron, což je feromon. Byl vůbec první z této kategorie látek, který se podařilo identifikovat. Tato látka se vyskytuje také v prasečích slinách. U tohoto živočišného druhu je účinek jednoduchý. Kanec lačný páření začne vylučovat androsteron a prasnice, která ho ucítí, se nastaví do kopulační polohy. Mnohé studie zkoumaly působení androsteronu na lidi a výsledky byly většinou dost nepřesvědčivé. Někomu voní látka po vanilce a podobně a někomu zase páchne močí. Jsme přece jenom jiný živočišný druh.

Kam s ním v kuchyni

Nedostižná surovina do mnoha českých polévek má i své jiné uplatnění. Celerové plátky nebo nudličky se mohou smažit jako řízek v trojobalu nebo jako hranolky. Lehce dušený celer ve směsi s další zeleninou a patřičným kořením je vynikající přílohou. Strouhané bulvy se dají přidávat i do různých salátů. Syrový celer je ovšem tak aromatický, až někomu připadá nepoživatelný. Není na škodu jej před použitím ve studené kuchyni spařit ve vroucí vodě.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com