Jak je to vlastně s celerem


Autor: Thinkstockphotos.com
Máme rádi celerové bulvy, ale jinde dávají přednost řapíkům nebo listům. Bratr libečku a mnoha dalších podobných rostlin si získává stále více naší pozornosti.
Autor: Thinkstockphotos.com
Celerové mýty a pověsti
Již v antice se objevoval na talířích celer. Nepředstavujte si ovšem obrovské koule, jaké se prodávají dnes; takové, které je třeba nakrájet na čtvrtky, aby si je vůbec někdo koupil. Celer má svou divokou variantu, která je aromatičtější, ale zároveň také tužší a její bulvy jsou menší. Takový celer dostal v antice své jméno. Jelikož byl takový bledý a bílý, tak jej tenkrát pojmenovali po bohyni Seléné. Ta se později přejmenovala na Lunu, ale stále zůstala bohyní úplňku.
ČTĚTE TAKÉ:
Je to afrodiziakum, nebo ne?
Autor: Thinkstockphotos.com
Kam s ním v kuchyni
Nedostižná surovina do mnoha českých polévek má i své jiné uplatnění. Celerové plátky nebo nudličky se mohou smažit jako řízek v trojobalu nebo jako hranolky. Lehce dušený celer ve směsi s další zeleninou a patřičným kořením je vynikající přílohou. Strouhané bulvy se dají přidávat i do různých salátů. Syrový celer je ovšem tak aromatický, až někomu připadá nepoživatelný. Není na škodu jej před použitím ve studené kuchyni spařit ve vroucí vodě.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...