Jarní regenerace jater a žlučníku


Autor: Thinkstockphotos.com
S přicházejícími jarními paprsky se dostávají na vrchol své aktivity dva velmi důležité orgány našeho těla – játra a žlučník. Proto bychom vás rádi seznámili s některými přírodními postupy, jak si tyto „čističe těla“ účinně zregenerovat.
Jak poznáme oslabený žlučník?
Autor: Thinkstockphotos.com
Žluč je nepostradatelná pro trávení tuků, a proto se veškeré podráždění tohoto orgánu objevuje vždy po tučném menu.
Jak poznáme, že naše játra nejsou v kondici?
Nemocná játra o sobě dlouho nedávají vědět, i když jsou tak silně vytížená. Nepociťujeme téměř žádnou bolest, protože játra nemají žádná nervová vlákna. Jejich poruchy se obvykle projevují prostřednictvím jiných orgánů. Mezi varovné signály patří pálení žáhy, zažívací problémy, častější zvýšené teploty, zvýšení hladiny cukru a cholesterolu, nadýmání, nechutenství, nevolnosti, odpor k masu a tukům, zácpa střídaná průjmem, migrény (především v pravé polovině čela a na pravém spánku), otoky břicha, alergické reakce, svědivá a nezdravá kůže, deprese, náladovost, rozladěnost, bolesti svalů a končetin, žluté zabarvení kůže a očního bělma, pocit tlaku v pravém nadbřišku a nespavost hlavně mezi půlnocí a 3 hodinou ranní.
ČTĚTE TAKÉ:
Jak játra a žlučník posílit?
Nejlepším pomocníkem je kvalitní a vyvážená strava.
Autor: Thinkstockphotos.com
K dochucování pokrmů je optimální používat bylinky a koření podporující trávení, tedy bazalku, kmín, kopr, fenykl, anýz, saturejku, dobromysl, majoránku, yzop a mátu. Na jaře bychom si měli hojně dopřávat mladé výhonky rostlin, jako například lístky pampelišky, špičky kopřiv, bršlici kozí nohu, žabinec, květy sedmikrásky a pažitku.
Čím zodpovědněji budeme tyto pokyny dodržovat, tím rychleji se nám játra zotaví.
Játra a žlučník milují hořké bylinky
Mezi skvělé podpůrné a léčivé bylinky při onemocnění jater a žlučníku patří zeměžluč, kořen pampelišky, ostropestřec mariánský, měsíček lékařský, oman, řepík, měsíček, třezalka, pelyněk, vachta, jaterník, schizandra, kopřiva, pampeliška, máta, kořen rybízu a kořen hořce žlutého. Tyto byliny užíváme ve formě tinktury, čaje nebo oleje.
Jaterní čajík
Potřebujeme: 1 díl květů měsíčku, 1 díl řepíku, 1 díl benediktu, 1 díl kořene pampelišky
Postup: Rostlinky promícháme, čaj si připravíme tak, že 1 polévkovou lžíci směsi přelijeme 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat, pak scedíme a popíjíme před jídlem, užíváme po dobu 4-6 týdnů.
Žlučníkový čajík
Potřebujeme: 1 díl pelyňku, 1 díl květů šafránu, 1 díl zeměžluče, 1 díl rýže natural
Postup: Vše pečlivě promícháme, čaj si připravíme tak, že 1 polévkovou lžíci přelijeme 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat, po uplynutí této doby přecedíme a během dne popíjíme po douškách, užíváme po dobu 4-6 týdnů.
Pampeliškový likér
Tento likér je výborným prostředkem na regeneraci jater, žlučníku, slinivky a pro posílení krvetvorby.
Potřebujeme: 500 g květů smetánky, 160 g kořenů, 200 ml vylisované šťávy z listů, 500 ml převařené vychlazené vody, 500 ml 60% lihu
Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady, nalijeme do sklenice a necháme louhovat po dobu 10 dní na teplém místě. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenic a uschováme v chladu. Můžeme i podle chuti přisladit medem. Užíváme 2x denně štamprli po dobu 4 až 6 týdnů.
Artyčoková šťáva pomáhá posílit játra
Podáváme 3x denně 1 lžíci rozmíchanou v trošce vody, po dobu 6 týdnů. Účinné látky obsažené v této zelenině napomáhají k detoxikaci a regeneraci, snižují hladinu krevního tuku a předcházejí vzniku žlučníkových kamínků.
Černá ředkev napomáhá regeneraci těchto orgánů
Na činnost jater blahodárně působí i šťáva z černé ředkve. Ta obsahuje velmi mnoho hořčin, které játra "milují".
Nesmíme zapomenout zvýšit přísun zinku a vitaminu A!
Autor: Thinkstockphotos.com
Nezapomínejme, že dobrá kondice žlučníku a jater je prvotním základem zdravého fungování celého organismu.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...