Česnek medvědí má nezaměnitelnou chuť a především vůni. V místech, kde se mu daří, dokáže provonět celý les. Je to tak svérázná bylina, že si ji skoro s ničím nelze splést. Pokud rozemnete listy v ruce, ucítíte jeho typické aroma. Voní samozřejmě i jeho květy, ale slaběji. Přesto nás může jarní touha po čerstvých lesních bylinkách natolik omámit, že bychom mohli sáhnout vedle. Které byliny vypadají podobně?

Jedovatá konvalinka

Bílá kráska, která patří k našim nejjedovatějším bylinám, vyrůstá o trochu později, v době, kdy už česnek v lese uvadá. Na pohled je česneku medvědímu hodně podobná. Má také listy s eliptickou špičatou čepelí, vyrůstající ze země. Když si k ní čichneme, tak rozhodně necítíme česnekovou vůni. Velmi nebezpečné jsou i plody konvalinek, červené kuličky velikosti rybízu. Ty zrají později, kdy už je všem jasné, že česnek medvědí má po sezoně.

ČTĚTE TAKÉ:

Zákeřný kokořík

Také kokořík roste na podobných místech jako medvědí česnek. Vyskytuje se v listnatých lesích a jako většina květin v těchto porostech, potřebuje odkvést, dokud má ještě trochu světla, před vyrašením listí na stromech. I tato bylina má listy podobného tvaru, ale vyskládané na dlouhém stonku po dvou proti sobě. Je také o hodně vyšší než česnek. Kvete bílými kvítky, které visí pod každou dvojicí listů jako ozdobné zvonečky. Jeho listy brzy „zestárnou“, a pak už nevzbuzují příliš zvědavost. Naštěstí není tak jedovatý jako konvalinka.

Podvodník ocún

Jedna z velmi zajímavých rostlin nás šidí dokonce dvakrát do roka. Ocún jesenní kvete na podzim a jeho květy by bylo možné zaměnit s krokusy. Na jaře naopak vystrkuje listy, aby nasytil svoje podzemní části. Celá rostlina je jedovatá a listy jsou česneku medvědímu docela podobné. Chybí ovšem ta typická vůně, pro kterou máme česnek tolik rádi. A k našemu štěstí roste ocún na jiných místech, jako louky a volná prostranství, a v lese na něj narazíme zřídka.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com