Trnovník akát je stromek pěkně nesnášenlivý. Kam se dostane, odtamtud jiné rostliny utečou. Snese se vlastně jenom s černým bezem, který také není jinak vybíravý, a s vlaštovičníkem, který je také pěkný neřád. Celá rostlina až na krásné bílé květy je totiž jedovatá. Vylučuje látky, kterým většina rostlin v konkurenčním boji podlehne. Akát totiž původně do Evropy vůbec nepatří. Je to přivandrovalec, který kvete i o dost později než „naše“ stromy. Byl k nám přivezen na samém začátku 17. století.

ČTĚTE TAKÉ:

Utekl z botanické zahrady

První strom prý zasadil roku 1601 pan Jean Robin v Paříži na Place Dauphine na ostrově uprostřed Seiny poblíž katedrály Notre Dame. Přírodozpytec pověřený vytvořením botanické zahrady pro krále Jindřicha IV. dostal semínka od svého anglického kolegy Johna Tradescanta. Oba pánové byli vášniví botanici a shodou okolností i jejich synové později pokračovali v jejich odkazu. Domovem akátu jsou Appalačské hory v Severní Americe. Je velmi rozšířený v Pensylvánii, Georgii, Illinois a Arkansasu. Latinský název akátu je Robinia pseudoacacia. První jméno dostal po svém evropském pěstiteli a to druhé díky své podobě s akácií, která roste zejména na afrických savanách.

Sladké hrozny

Akáty jsou hodně kontroverzní stromy. Protože rostou jako bez rozumu, rozsévají semena a rády odnožují, využívají se ke zpevňování nestabilních půd. Jejich dřevo je také velice výhřevné. Ale šíří kolem sebe onu jedovatou nesnášenlivost. Jako by si to chtěly vynahradit na nádherných květech. Akátový med, který má něžnou světlou barvu jako nevěstin závojíček, je považován za vůbec nejlepší. Možná totéž někdo tvrdí i o kaštanovém, lesním, levandulovém a mnoha dalších, které v sobě uchovávají jednoznačné vůně rostlin, z nichž byly sklizeny.

Co s ním v kuchyni

Protože akáty rostou prakticky všude, jsou květy snadno dostupné. Jejich velkou výhodou je poměrně dobrá trvanlivost. Jako dekorace se hodí na nejrůznější jídla, zejména sladká. Poslouží i tam, kde chceme mít jenom elegantní úpravu servírované dobroty a vůbec nemáme v úmyslu květy jíst. Oblíbenou úpravou v jižních částech Evropy jsou také celá květenství obalovaná v těstíčku. Je to daleko lépe parfémovaná verze našich kosmatic z černého bezu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com