Jabloňové květy

Alternativní medicína využívá jabloňové květy k výrobě posilujícího čaje a tinktury. Tyto přírodní prostředky pomáhají při celkové vyčerpanosti organismu, zánětech očí a hrtanu, chrapotu, horečce a kašli, ale i při onemocněních ledvin a kožních neduzích.

Jabloňový čajík

Potřebujeme: 1 lžíci čerstvých květů jabloně, 3 dl vody

Postup: Květy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Potom scedíme, nalijeme do termosky a po doušcích pijeme během celého dne.

ČTĚTE TAKÉ:

Tinktura z květů jabloně

Potřebujeme: 1 lžíci jabloňových květů a 3 dl 60procentního lihu

Postup: Květy zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a po dobu 5 týdnů užíváme 3x denně 20 kapek nakapaných do 2 dl vody.

Meruňkové květy

Květy meruňky mají mírně protizánětlivé vlastnosti a čaji dodávají zajímavou chuť i vůni.

Čajík z meruňkových kvítků

Potřebujeme: 2 lžičky květů meruňky, 2 dl vroucí vody

Postup: Květy zalijeme vroucí vodou a necháme je 15 minut louhovat, pak přecedíme a čaj je hotový.

Třešňové a višňové květy

Květy třešní i višní mají tonizující účinky. Jsou rovněž úžasnou přísadou do čajových směsí, dodávají jim nádhernou vůni a chuť.

Čajík z třešňových či višňových kvítků

Potřebujeme: 2 lžičky květů, 2 dl vroucí vody

Postup: Květy zalijeme vroucí vodou a necháme je 15 minut louhovat, pak přecedíme a můžeme popíjet!

Pivoňka

Předmětem sběru pivoňky je řádně rozvinutý tmavočervený květ sbíraný v měsíci květnu, kořen vykopaný v září či říjnu a semeno sbírané obvykle na konci srpna.

Pivoňkový květ

Květ působí tonizačně na celý organismus. Má příjemnou chuť i vůni, proto ho můžeme přidávat do čajových směsí.

Pivoňkový čaj

Tento čaj má velmi hezkou vůni, barvu i chuť.

Potřebujeme: 1 květ pivoňky, 3 dl vroucí vody

Postup: Květ zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby scedíme a můžeme popíjet.

Pivoňkový kořen

Kořen pivoňky je silné spasmolytikum (tlumí křeče a bolesti). Od nepaměti se proto používal i jako velmi účinné antiepileptikum. Dále také zužuje cévy, zvyšuje tonus dělohy a podporuje srážlivost krve. Pomáhá při astmatu, ledvinových nebo žlučových kolikách, migrénách.

Magnolie

Magnolie neboli šácholan se používá především při nadýmání, průjmu, kašli a zvracení. Léčivých účinků magnolie můžeme také využít proti horečkám, revmatismu, bronchitidě, obrnám, průjmům, ale i jako součásti čajových směsí a likérů. Všechny užívané části rostliny chutnají hořce až pálivě. Šácholan se užívá ve formě prášku, čaje, odvaru nebo tinktury.

Šácholan – balzám na srdíčko

Magnolie působí především jako jemné hypotensivum. Snižuje krevní tlak - zejména v počátcích nemoci. Je také účinným podpůrným prostředkem při léčbě anginy pectoris, a to zejména ve formě koupelí v květovém čaji.

Magnolie – balzám na nervy

Některé látky, zejména lignanoidy, mají významné anxiolytické (proti úzkostem), antioxidační a protizánětlivé účinky. Dále vykazují schopnost posílení činnosti mozku a zlepšení paměti.

Přírodní antibiotikum

Šácholan obsahuje přírodní antibiotické látky, které potírají četné typy bakterií, streptokoky, stafylokoky či kvasinky (Candida albicans), a to velmi razantně.

Čajík z magnolie

Potřebujeme: 1 květ magnolie, 3 dl vody

Postup: Květ přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Poté scedíme a můžeme popíjet. Pitná kúra by měla být 3 týdny.

Tinktura z magnolie

Potřebujeme: 3 květy a 3 dl 60procentního lihu

Postup: Květy zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a po dobu 5 týdnů užíváme 3x denně 15 kapek nakapaných do 2 dl vody.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com