Balkon a terasa – i tam to jde

Jedno je jisté, chcete-li stolovat venku, musíte mít kus svého prostoru pod širým nebem. Ideální je vlastnit zahradu u rodinného domku.

Zapomeňte ale na mrkev a brambory. Při procházce staršími domkařskými čtvrtěmi se stále můžeme setkat se zahradou, které vládne zelenina vysázená na záhoncích. Rekreační zónu pak tvoří betonový dvorek dvakrát dva metry, na kterém trůní stůl a židle z bílého plastu. Není to škoda?

Mnohem sympatičtější je současný trend okrasných a obytných zahrad, sloužících zejména k relaxaci. Nevlastníte-li zahradu, nevěšte hlavu. Své kouzlo může mít i balkon, nebo ještě lépe terasa. Vybavíte-li je kvalitním nábytkem, zelenými rostlinami v květináčích, osvětlením a sluneční zástěnou, získáte svůj minikoutek venku, kde se dá jak slunit, tak večeřet.

ČTĚTE TAKÉ:

Jídelna pod širým nebem

Každá „sranda“ něco stojí. Chcete-li obyvatelnou terasu, nebo verandu, měla by splňovat určitá kritéria. Základem je dostatek prostoru – každý člen rodiny by měl mít možnost pohodlně se usadit, bez přelézání překážek a zakopávání.

Dále je přímo nezbytné alespoň část terasy nebo pergoly zastřešit. Vyhnete se tak zběsilému úprku uprostřed oběda, když se spustí déšť. Rovněž důležité je zastínění, nechcete se přece místo gastronomického zážitku usmažit na slunci.

Osvětlení je pak kapitola sama pro sebe. Právě letní večery jsou nejromantičtější. Chcete-li si připadat jako na dovolené, tak svou pergolu ozařte nejen pomocí světelného zdroje, standardně zavěšeného u stropu, nebo na stěně. Mihotavé světlo svíček a loučí dodá večeři pohádkovou atmosféru a navíc odežene komáry.

A co ještě chybí? Zeleň a květiny! Bohatě kvetoucí letničky v závěsných květináčích, exotické, subtropické keře v keramických a kameninových nádobách (pozor, v zimě nutné zazimovat), nebo záhonky voňavých bylinek vysazených v blízkosti sezení.

Na nábytku záleží

Plast je levný, poměrně odolný, skladný a snadno se udržuje. Kromě nesporných výhod má jednu velkou nevýhodu. Není zrovna krásný.

Sady ergonomického zahradního nábytku ze dřeva nebo kovu sice donutí majitele sáhnout hlouběji do kapsy, ale stojí to za to. Součástí zahradního nábytku musí být i pohodlné čalounění a podsedáky.

Stolečku, prostři se

Ano, i venkovní stůl je nutné prostřít tak, aby byl dojem z hostiny co nejpříjemnější. Starost s ubrusem si dělat nemusíte, vlastníte-li krásný dřevěný stůl. Plast nebo starý stůl z umakartu je pak lepší schovat.

Chytrým řešením je papírový ubrus, který dobře vypadá, a po použití ho jednoduše vyhodíte. Na papírový ubrus můžete prostřít i papírové talíře, kelímky a plastové příbory. Tento postup sice ušetří práci s mytím nádobí, ale z papíru se jí příšerně a stejně tak to vypadá.

Rovněž nelze doporučit památeční servis z porcelánu. Ideálním nádobím ven je veselá, barevná keramika a klasické sklenice a příbory. A ještě jedna rada na závěr: Nedocenitelným pomocníkem jak při servírování chodů, tak při odklízení špinavého nádobí je servírovací vozík.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com