Všechno, co se považuje za speciální vybavení, se dá v kuchyni vlastně použít i pro přípravu něčeho jiného. Například nás určitě nenapadlo, že některé nářadí z naší kuchyně je jako stvořené právě pro přípravu chřestu.

Napřed pěkně oloupat

Bílý chřest se čistí většinou škrabkou. Úplně obyčejnou, jakou používáme na brambory, tou, na niž jsme zvyklí a s níž se nám nejlépe pracuje. Základem dobrého výsledku je příliš netlačit. Pokud je chřest dostatečně čerstvý, stačí, když se odstraní jen velmi tenká vrstvička. Zelený chřest se loupe od kořene, a pokud je kvalitní a čerstvý, často jej stačí oloupat pomocí nožíku, podobně jako vytahujeme vlákna z fazolí. Chytíme spodní, tužší část a odtrhneme. Když to nejde, použijeme zase škrabku.

ČTĚTE TAKÉ:

Vaříme ve speciálním hrnci

Na trhu jsou k dostání vysoké hrnce, které mají uvnitř drátěný košíček s ouškem. Hrnec speciálně jen na chřest byste si asi nekoupili, ale nádobí, o němž je řeč, se velmi dobře hodí i na vaření špaget. K tomu jsou tyto hrnce prvotně určeny a k tomu je s radostí budete používat celý zbytek roku.

Pokud na něco takového nemáme místo anebo to prostě nechceme, tak si musíme vypomoci nějakou improvizací. Aby se nám chřest nepolámal, potřebujeme buď velký kastrol, nebo můžeme vařit v plechovém nebo smaltovaném pekáčku.

Držátka a naběračky

Když je chřest uvařený, potřebujeme ho vyndat, a to velmi opatrně, aby se nám nepolámal. Z vysokého hrnce to jde samo, jinak musíme sáhnout pro speciální naběračky na chřest. Je to jen finta výrobce, protože se jedná o podobné nářadí, jaké používáme pro vyndavání knedlíků. Takové podběráky, které v mnoha českých domácnostech nechybí, se k přípravě chřestu dají skvěle použít.

A ještě servírovat

Když je chřest uvařený, je dobré, aby trochu okapal. Speciální hranaté nebo oválné misky s dvojitým dnem jsou většinou i velmi elegantní, takže je můžete dávat rovnou na stůl a používat je samozřejmě i na jinou zeleninu. A konečně můžeme nakládat na talíře a k tomu budeme potřebovat kleště. Potřebujeme dost široké, rovné, takové, které se běžně používají na servírování zákusků.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com