Děti, což takhle dát si salát?


Autor: Thinkstockphotos.com
Saláty jsou ideálním občerstvením pro horké letní dny. Můžeme je dětem servírovat jako přílohu nebo hlavní jídlo.
Autor: Thinkstockphotos.com
„Díky vysoké biologické hodnotě tvoří ovoce a zelenina mimořádně významnou skupinu potravin, která se vyznačuje nízkou energetickou hodnotou a vysokým podílem minerálních látek a vitaminů. Zcela zvláštní význam má vláknina, která stimuluje činnost trávicího traktu a příznivě ovlivňuje činnost dalších orgánů,“ říká na adresu zeleniny a ovoce nutriční terapeutka Hanka Knížková z Poradenského centra Výživa dětí.
ČTĚTE TAKÉ:
Salát v hlavní, nebo vedlejší roli
S volbou zeleniny do dětského salátu si nemusíte příliš lámat hlavu. Důležité je, aby všechny ingredience byly čerstvé (slupka by neměla být nahnilá) a dobře očištěné a umyté. Zeleninový salát by měl být podle výživových terapeutů na dětském jídelníčku nejlépe každý den jako vhodné doplnění hlavního jídla. Pokud ho však uděláte sytější – například přidáním luštěnin, vejce či kuřecího masa – může být podáván společně s pečivem jako plnohodnotný oběd či večeře.
Dejte zelenině tu správnou šťávu
Autor: Thinkstockphotos.com
A majonézy? Ty bývají velmi tučné, proto je doporučuji přidávat pouze zřídka,“ vysvětluje Knížková a dodává: „Vyzkoušet můžete například tento bylinkový dresink s jogurtem. Připravte si bílý jogurt, bylinky, například pažitku, pasírovaný česnek a sůl. Recept je jednoduchý – do bílého jogurtu přimícháme nasekané bylinky a dochutíme trochou soli a propasírovaným česnekem.“
Pěkně křupavé koření
Salát dostane ten správný šmak i díky koření. Dětský žaludek však na různé ostré chutě reaguje dosti negativně. Proto byste při volbě koření do dětského salátu měli sáhnout po bylinkách ze zahrádky, popřípadě ze supermarketu. Ideální variantou koření je například pažitka, bazalka nebo libeček. Použít můžete i malé množství soli.
Titulní foto: Thínkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...