Jak se dělá čokoláda, největší dobrota?


Autor: Thinkstockphotos.com
Kakaovník pochází z Amazonie a Střední Ameriky, kde se dosud vyskytuje ve volné přírodě, ale je kultivován i v jiných částech světa.
Autor: Thinkstockphotos.com
ČTĚTE TAKÉ:
- Cesty za jídlem: Vrch opravdu kouzelný
- Jak je to vlastně s celerem
- Lesní zrádci: Dejte si pozor na jedovaté dvojníky
Jak dostat semena z plodu
Samotná semena, ze kterých se vyrábí čokoláda, jsou syrová hořká a k jejich zpracování je zapotřebí pečlivé fermentace: Nejdříve se několik dní pečlivě oddělená dužina se semeny zahřívá bez přístupu vzduchu a následně ještě několik dní za průběžného obracení semen na vzduchu. Během tohoto procesu dužina zkapalní a semena, která mezitím začnou klíčit, je možné snadno oddělit. Následně se semena musí ještě několik týdnů sušit na slunci, přičemž teprve v tuto chvíli získávají své charakteristické aroma. Tím to ale nekončí - poté se obvykle ještě praží.
Opravdu to byli indiáni
Autor: Thinkstockphotos.com
Účinky jsou jisté
Čokoláda díky obsahu theobrominu, kofeinu a dalších alkaloidů působí lehce stimulačně, uvolňuje hladké svalstvo, funguje jako tonikum a zároveň je močopudná. Někteří jí také přisuzují afrodiziakální účinky. Říká se, že Montezuma pil velké množství čokolády před tím, než vstoupil do svého harému. Ale čokoláda tohoto monarchy pravděpodobně obsahovala příměsi, na které dnes v čokoládě z obchodu stěží narazíme.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...