Květy obsahují (stejně tak jako plody) mnoho vitaminů, flavonoidy, třísloviny, slizy, silice a další zdraví prospěšné prvky. Oblíbené jsou rozličné sirupy i také smažené „řízky“ z květů (kosmatice) na sladko i na slano. Ale čerstvá limonáda, která tak známá není, je zcela mimořádná – vůní, chutí, je zdravá a velmi osvěžující. Pozornost si rozhodně zaslouží. Je o mnoho lepší než průmyslově připravená limonáda, která se mimochodem stala hitem minulého léta. Čerstvá limonáda má jedinou chybu – dá se připravovat jenom, když bezinky kvetou. Až ji ochutnáte, ihned zalitujete, že nekvetou po celý rok. Ale i s tím se dá alespoň něco dělat – příště si připravíme sirup za studena, který v chladu a temnu vydrží skoro celý rok.

Bezová limonáda

Základní recepty sice existují (a v mnoha variantách), nejlepší ale bude, když budeme postupovat v závěru tak trochu individuálně a dochucovat si finální nápoj podle své chuti.

ČTĚTE TAKÉ:

Natrháme rozkvetlé bezinky, stonky ostříháme (odstraníme případné mšice) a propláchneme ve studené vodě. Na 6 velkých květů (nebo dvojnásobek malých) přidáme asi 25 dkg krupicového cukru a 1,5 až 2 citróny. Ty částečně vymačkáme a částečně nakrájíme na plátky (bez slupky). Do hrnce se potom nalijí 3 litry studené převařené vody, zamíchá se a vše se nechá 5 dní přikryté celofánem v chladu a temnu stát. Potom se limonáda přecedí a slije do lahve. Kdo ale nevydrží tak dlouho čekat, nevadí. Zjistili jsme nedočkavým ochutnáváním, že po dvou hodinách byla limonáda už voňavá a výborná a druhý den pak naprosto vynikající. Odlévali jsme si do skleniček a za chvíli nebylo nic – bylo nutné udělat druhou várku.

Přišli jsme ale také na to, že výborná (samozřejmě sladší a výraznější) chuť vznikne přelitím uvedeného množství květů a cukru pouhými cca dvěma litry vody. Citróny přidáme maximálně dva, důkladně promícháme – a nápoj se dá popíjet už tak za hodinu. Už po chvíli se spojí vůně květů a citrónů a limonáda začne přímo opojně vonět a lákat k napití. Samozřejmě když vydržíme do dalšího dne nebo déle, tím lépe.

Limonádu si každý individuálně může dochutit přidáním citrónové šťávy, případně zředit sodou nebo vodou. Sklenku ozdobíme cukrovou krustou, kolečkem citrónu a lístky máty.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com