Bylinky a vhodný čas ke sklízení


Autor: Thinkstockphotos.com
Jak a jaké druhy bylinek pěstovat, jsme si již popisovali, ale jak a kdy je nejlépe sklízet, o tom jsme ještě nemluvili. A přitom doba jejich sklizně je to nejdůležitější. Tak tedy...
Jak a kdy sklízet
Autor: Thinkstockphotos.com
U trvalek se může sklidit 50 až 60 % výhonu, ostatní je třeba ponechat pro další vegetaci, aby rostlina neuhynula. Kdybychom ji ostříhali celou, mohli bychom ji zničit a příští rok by již nevyrašila.
ČTĚTE TAKÉ:
Například u levandule můžeme ostříhat pouze mladé výhonky, které jsou nejčerstvější, a spodek nechat. Naproti tomu meduňku nebo mátu peprnou můžeme ostříhat až k zemi, protože tyto rostliny se rozmnožují podzemními kořeny. Pokud třeba ostříháme až u země tymián, už jsou s ním problémy, aby znovu obrazil. Obrazí-li, tak je pak rostlina většinou slabá a k praktickému využití se nehodí.
Byliny nejenom k léčení
Autor: Thinkstockphotos.com
Dnes jsou v módě speciální bylinkové octy. Přidává se do nich především estragon nebo máta, popřípadě i dobromysl. Tak můžeme mít u grilu řadu lahviček, ve kterých vždy necháme po jedné větvičce z vyluhované směsi. Takové grilování se pak na rozdíl od běžného vaření stává potěšením.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...