Někdo je zase fanda na okurky – zaváří jich třeba plnou vaničku a má na to svůj tajný recept.

Chystáme-li se zavařovat, prohlédneme v předstihu zavařovací náčiní, zda je v pořádku a nepotřebuje obměnit. Potom bychom se měli poohlédnout po obchodech a doplnit potřebné věci k domácímu zavařování a další konzervaci ovoce. Brzy budeme potřebovat zavařovací hrnce, odšťavňovače, sušičky ovoce, lisy na ovoce...

Základ je zavařovací hrnec

Pokud jsme třeba se zavařováním začali teprve loni a povedlo se nám v hrnci na špagety udělat skvělé džemy a našli jsme v zavařování zálibu, určitě v tom budeme letos pokračovat. Nebudeme ale už improvizovat a pořídíme si zavařovací hrnec s teploměrem – v každém okamžiku vidíme, jaká je teplota vody, a celý proces tak máme více pod kontrolou. Zavařovací hrnec je zkrátka klasický předmět, který je sice celý rok zastrčený na polici ve spíži, doma nebo na chalupě, ale jednou ročně přijde jeho chvíle a nic bez něj nejde – nakládané okurky ani skvělé kompoty.

ČTĚTE TAKÉ:

Ten nejjednodušší, který známe už z kuchyně našich babiček, se jako by od těch dob vůbec nezměnil – nemění zatvrzele design, barvu ani materiál. Stříbřitý hrnec s obsahem 20 litrů a s otvorem uprostřed na dlouhý teploměr koupíme dnes asi za 400 korun, tentýž 30litrový (tam naskládáme asi 16 sklenic najednou) zhruba za 450 korun.

K němu si pořídíme další praktické doplňky – vytahovací kleště, teploměr, zavařovací hlavu a také doplníme zavařovací sklenice a hlavně víčka. Pokud používáme víčka nikoliv se závitem, ale ta, která se „přicvaknou“ pomocí zavařovací hlavy, musí být nová a bezvadná – nezkoušíme použít stará, ještě zdánlivě dobrá a rovná. To je omyl – neušetříme, vyhodíme kompot, okurky nebo džem – víčko těsnit nebude.

Pokud zavařujeme opravdu pravidelně, zamyslet se můžeme nad větší investicí. Smaltovaný elektrický zavařovací hrnec nové generace je velmi elegantní se svými plastovými úchyty a barevnou poklicí. K mání je například za asi 2500 korun (při objemu 27 litrů a výkonu 1800 W). Proti hrnci klasickému má praktický vypouštěcí ventil, kontrolku (ochranu proti přehřátí) a dvouvrstvý plášť (uvnitř je smaltovaný). Do takovéhoto hrnce se vejde naráz 14 sklenic.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com