Rozložit na romantickém palouku bychom měli jednobarevný ubrus a na něm mít prostřeno všechno jako doma třeba při večeři; jen s tím rozdílem, že nebudeme sedět na židlích u stolu, ale na trávě třeba pod starým dubem na břehu řeky.

Cílem je mít v přírodě veškeré možné stylové pohodlí, všechno, co se nám podaří do přírody donést, ale přitom si dokonale užívat krásy dne a okolní přírody. Smyslem pikniku je procházka, pochod – a potom estetický a kulinářský zážitek současně.

ČTĚTE TAKÉ:

Piknik by měl znamenat jistou starosvětskost, klid a pohodu. Variant, s jakým vybavením ale vyrazíme, může být mnoho. Můžeme si vyjít s naleštěnými starými příbory a bílým porcelánem, s demižóny s vínem – a v mušelínových šatech s volánky a se slunečníky přes rameno. Můžeme piknik ale také pojmout více rustikálně – slamáky na hlavě, lněné obleky, džbány s pivem a rohože.

Chceme-li uspořádat klasický piknik, zapomenout bychom měli na plastové nádobí, to styl postrádá jednou provždy. To raději vezmeme nádobí jednoduché papírové.

Pokud jde o jídlo, záleží vždycky na tom, jak horký je den, jak daleko jdeme a jak dokonalou chladicí nádobu s sebou neseme. Vyhneme se pro jistotu majonézám a nářezům z měkkých salámů. Krátkodobé teplo ale neuškodí měkkým zrajícím sýrům. Lehkých chodů může být více – francouzská bageta s pikantní pomazánkou, hrozny vína a broskve, voňavé klobásky, vychlazené paštičky, křidélka nebo studené kuře, okurky, pizza, jablkové či švestkové koláče, víno a džusy – možností je hodně.

Koše jsou základním „zavazadlem“ každého pikniku, jsou krásné a skladné, přece jenom ale, když je více zatížíme, nenesou se na dlouhou vzdálenost právě nejlépe.

Musíme si proto jídlo a nádobí naložit částečně na záda. To už sice nebude tak stylové, ale praktičtější. Ubrousky, příbory a papírové nádobí bez problémů naskládáme do jakéhokoliv batohu, pokud ale neseme koláče, dorty nebo jiné křehčí potraviny (i když zabalené v krabicích), je lepší krosna s pevnou konstrukcí. V té se nic nepřehází a všechno bychom měli donést nerozmačkané a nepřelámané.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com