Levandule lékařská – Lavandula officinalis

Vonné kvítky neslouží jen k přípravě koupelí a vonných sáčků, ale sama anglická královna Alžběta by vám potvrdila, jak uklidňující účinky před spaním má levandulový čaj. Pro milovníky masitých pokrmů je tu dobrá zpráva, dá se použít do dušených mas, hospodyňky ji mohou používat naloženou v octu nebo z ní připravit džem. Drobné pyskaté kvítky, plné voňavého nektaru se používají těsně po rozkvětu k zdobení moučníků, v kombinaci s hluchavkou nebo snítkou máty.

Měsíček lékařský – Calendula officinalis

Žluté nebo sytě oranžové květy používali naši předkové jako přírodní prostředek k barvení másla, které pak mělo krásnou žlutou barvu. Pokud si na máslo vlastní výroby netroufáte, zkuste přidat okvětní plátky měsíčku do smaženice nebo nákypu. Kromě estetického požitku, mají příznivý vliv na trávení, díky obsahu beta-karotenů prodlouží účinek vašeho opálení a snižují hladinu volných radikálů. Hodí se i do zeleninových salátů nebo jako ozdoba lehkých ovocných dezertů.

Maceška zahradní – Viola x wittrockiana

Podle legendy postřelil bůžek lásky Kupido svým šípem macešku a obdařil ji afrodiziakálními účinky. Jednotlivé květy se hodí jako ozdoba obložených mís a chlebíčků. Struktura květů umožňuje sestavit i náročnější květinové obrazy.



Sedmikráska obecná – Bellis perennis

Obyčejné luční sedmikrásky, i ty plnokvěté vyšlechtěné jsou ti správní společníci do pokrmů, kteří vás potěší svými květy a zbaví vás mnoha zdravotních neduhů. Jsou bohaté na vitaminy a minerály a po zimě pročistí organismus. Skromné luční sedmikrásky jsou výborné na chlebu s máslem, ty plnokvěté se hodí do ovocných i zeleninových salátů, koktejlů, sorbetů a zmrzlin.

Lichořeřišnice větší – Tropaeolum majus

Původem z Ameriky, ale v našich zahradách už zdomácněla. Její květy mají výraznou ředkvičkovou chuť, poupata se nakládají do octa jako nepravé kapary. Zeleninovým salátům dodá nejen krásný vzhled, ale i výraznou chuť. Tinktura z poupat a semen se používá jako přírodní antibiotikum.

Zavinutka podvojná – Monarda didyma

Své jméno získala na počest španělského léčitele a botanika Monardesse ze Sevilly, který v roce 1569 sestavil herbář americké flóry. Nazval tuto rostlinu bergamotkou pro její citrusovou vůni. Slouží k přípravě čajových směsí, indiáni používali tuto rostlinu při průduškových potížích a nachlazení, díky antiseptickému thymolu. Poraníte-li se na zahrádce, můžete použít její listy jako přírodní náplast. Drobné jazykovité květy slouží ke zdobení pokrmů.

Další rostliny, které můžete použít, jsou okvětní plátky růží, květy hlíznatých begónií, afrikánů, chryzantém, denivek, violky vonné, patisonů, cuket a dýní. Vaší fantazii a chutím se meze nekladou, jen nezapomeňte na to, že květy sklízíme z chemicky neošetřených porostů, které rostou v čistém prostředí. Dobrou chuť!