Salát s vůní louky


Autor: Thinkstockphotos.com
Krása květů je neopakovatelná, ale pomíjivá. A víte, že si s některými můžete zpestřit jídelníček? Květy se totiž nepoužívají jen k výrobě parfémů, toaletních vod či jiných kosmetických výrobků, ale mnohé z nich jsou jedlé, upravené nebo v čerstvém stavu.
Levandule lékařská – Lavandula officinalis
Autor: SXC.hu
Měsíček lékařský – Calendula officinalis
Autor: SXC.hu
Maceška zahradní – Viola x wittrockiana
Autor: SXC.hu
Sedmikráska obecná – Bellis perennis
Autor: SXC.hu
Lichořeřišnice větší – Tropaeolum majus
Původem z Ameriky, ale v našich zahradách už zdomácněla. Její květy mají výraznou ředkvičkovou chuť, poupata se nakládají do octa jako nepravé kapary. Zeleninovým salátům dodá nejen krásný vzhled, ale i výraznou chuť. Tinktura z poupat a semen se používá jako přírodní antibiotikum.
Zavinutka podvojná – Monarda didyma
Své jméno získala na počest španělského léčitele a botanika Monardesse ze Sevilly, který v roce 1569 sestavil herbář americké flóry. Nazval tuto rostlinu bergamotkou pro její citrusovou vůni. Slouží k přípravě čajových směsí, indiáni používali tuto rostlinu při průduškových potížích a nachlazení, díky antiseptickému thymolu. Poraníte-li se na zahrádce, můžete použít její listy jako přírodní náplast. Drobné jazykovité květy slouží ke zdobení pokrmů.
Další rostliny, které můžete použít, jsou okvětní plátky růží, květy hlíznatých begónií, afrikánů, chryzantém, denivek, violky vonné, patisonů, cuket a dýní. Vaší fantazii a chutím se meze nekladou, jen nezapomeňte na to, že květy sklízíme z chemicky neošetřených porostů, které rostou v čistém prostředí. Dobrou chuť!








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...