Káva je skvělá tím, že ji můžeme používat buď jako nástroj zpomalení svých náročných dnů, nebo naopak jako urychlovač naší výkonnosti. Můžeme si svobodně vybrat, jak a kde ji budeme pít. To první řešení je jistě lepší, protože působí jako sociální tmel, v druhém případě funguje spíš jako prostá droga. Léto dává spoustu možností, jak si posedět pod slunečníkem v rozpáleném velkoměstě, u moře nebo jen na vlastní chatě. V horkém létě je káva lepší studená. V zemích, kde je ještě větší horko než u nás, vyvinuli skvělé úpravy černého moku, které zvládneme také.

ČTĚTE TAKÉ:

Španělská přímočará jednoduchost

Velká země má nejrůznější regiony, takže je lepší mluvit spíš jen o kávě z přímořských oblastí, a ještě lépe jen o Andalusii. Jižní část Španělska byla prvním místem, kde se začali usazovat Arabové, kteří jsou v pití kávy přeborníci. Káva v kavárnách je tady vynikající, i když dnes se nabízejí samozřejmě všechny kosmopolitní varianty. Tam, kde je vedro, se pije „café con hielo“. Ve španělském názvu je obsaženo všechno – prostě káva s ledem. Prostinký recepis je geniální svou jednoduchostí. Podává se malé presso a sklenice s několika kusy ledu. Sklenice je většinou široká a těžká jako na whisky a ledu jsou dva až čtyři kousky. Káva se podle chuti osladí a nalije se na kusy ledu. V tom samém okamžiku vznikne brilantní osvěžující nápoj. Jediná finta spočívá v tom, že pokud chcete sladit, je třeba sypat cukr do horkého nápoje, protože ve studené vodě se hůř rozpouští.

Řecké hračičky se šejkrem

Dobře známé frappé s sebou nese historku o tom, že tento letní nápoj vznikl jako z nouze ctnost. Při jakési příležitosti bylo třeba udělat kávu z instantního prášku, ale nikde nebyla k dispozici teplá voda. Jakýsi odvážný mladý muž nasypal instantní kávu do šejkru, zamíchal (jistě s patřičným divadýlkem) a frappé bylo na světě. Je to nápoj dobře známý pro svou bohatou pěnu a jeho letní charakter je ještě zdůrazněn brčkem, protože jinak byste měli pěnu až v uších. Podává se v celé škále chutí – s mlékem i bez něj, s cukrem nebo hořké. Nutno podotknout, že je to nápoj spíš turistický, protože Řekové posedávající v kavárnách zůstávají věrni svojí kávě s lógrem. Doma můžete s klidem použít mixér, pokud nevlastníte šejkr.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com