Klanopraška

Klanopraška neboli magnolka čínská, latinským názvem Schizandra chinensis, je vytrvalá dřevnatějící opadavá liána, která dorůstá do výšky až deseti metrů. Nazývá se také semínko pěti chutí, poněvadž v semínku této byliny najdeme sladkou, pálivou, kyselou, slanou i hořkou chuť. Celá rostlina má příjemně svěží citrónové aroma. Schizandra je původem z Asie, ale naše podmínky snáší také velmi dobře.

Léčivé účinky této rostliny

Drogou jsou listy a plody. Plody obsahují vitamin C, organické kyseliny, látky podobné rutinu, antokyany a sacharidy. Jejich semena jsou bohatá na olej se silicemi, nenasycenými mastnými kyselinami, steroly a vitamin E. V bobulkách i listech se nachází velké množství minerálních látek a celá řada stimulujících látek, jako například schizandrin.

ČTĚTE TAKÉ:

Všechny drogy z klanoprašky mají obrovskou škálu léčebného použití. Zvyšují celkovou odolnost a výkonnost organismu, odstraňují pocit únavy, zlepšují rekonvalescenci i po těžkých chorobách. Dále stimulují krevní oběh, zlepšují kvalitu zraku, regenerují a chrání játra, léčí žaludek i střeva, a navíc působí antiskleroticky. Ještě musíme připomenout jejich protibolestivé a protihorečnaté účinky, také působí spasmolyticky, antistresově, prohlubují dýchání a uvolňují svalstvo. V patřičném množství zvyšují sexuální výkonnost mužů a u opačného pohlaví erotickou senzitivitu.

Jak klanoprašku užívat?

Klanopraška se může podávat v sušené formě, čaji či jako tinktura.

Pro koho je vhodná?

Schizandra je zcela bezpečná rostlina. Neměla by se konzumovat po šestnácté hodině odpolední, poněvadž by mohlo dojít k narušení spánkových biorytmů. Děti, těhotné a kojící ženy by se jí raději měly vyvarovat nebo ji užívat v opravdu malých dávkách.

Gotu kola

Gotu kola, latinsky Centella asiatova, je červeně kvetoucí bylina, která má své kořeny v Indii, kde je stále součástí starodávné léčebné techniky zvané ajurvéda. Vzhled této popínavé bylinky se mění podle místa výskytu. Roste-li na suchu, má malinké tenké listy, má-li naopak dostatečnou vlhkost, listy se zvětší na široké vějířové. Centella má velkou oblibu u slonů, tedy zvířat, která se dožívají vysokého věku, ve své domovině je tedy spojována s dlouhověkostí. Pověst o jejích léčivých účincích se pomalu rozšířila z Asie do Evropy.

Léčivé účinky této léčivky

K léčebným účelům se používají listy. Gotu kola má velmi mnoho ozdravných účinků, jak při vnitřním, tak i vnějším užívání.

Obsahuje hlavně látky zvané triterpeny, které zvyšují tvorbu kolagenu v kostech, chrupavkách a pojivových tkáních. Úžasný účinek Centelly je na pojivové tkáně, podporuje jejich zdravý vývoj a potlačuje tvorbu zatvrdlin, tudíž je jedinečným prostředkem k léčbě kožních neduhů. Obrovskou silou dokáže léčit popáleniny, jizvy, rány a vředy. Rovněž posiluje buňky v cévních stěnách a zlepšuje průtok krve, tímto je cenným prostředkem při léčbě křečových žil. Vědecké výzkumy také potvrdily výborné výsledky gotu koly při léčbě lupénky. Centella se již tisíce let používá ke zvyšování duševních schopností. Výzkumy se také zaměřily na užívání této léčivky a následné zlepšení paměti, schopnosti koncentrace i zlepšení příznaků Alzheimerovy choroby. A závěry jsou nad očekávání překvapivé.

Jak ji užívat?

Centella se obvykle užívá v předepsaném dávkování ve formě tinktury nebo čaje. K zevní aplikaci se používá čaj, který se oplachováním nebo obklady nanáší na postižená místa.

Pro koho je vhodná?

Tato léčivka nemá nijak výrazné vedlejší účinky, ale nesmí ji užívat těhotné a kojící ženy.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com