Mouka je základ

Hlavním stavebním materiálem koláčů je mouka. Kupujte vždy pšeničnou celozrnnou. Pro zpestření můžete použít ale i žitnou, ječnou nebo kukuřičnou. Pokud chcete, aby si mouka zachovala co nejvíce vitaminů a minerálů, kupte si mlýnek na obilí a raději si ji umelte doma a ihned použijte.

Sójová mouka

Můžete vyzkoušet i sójovou mouku – pro přípravu koláčů se hodí ta „plnotučná“, která je výživnější a méně průmyslově upravovaná. Děláte-li tuková těsta, můžete až 50 % pšeničné mouky nahradit sójovou. U litých těst lze přidat sójovou mouku z 30 % a u kynutých z 20 %.

ČTĚTE TAKÉ:

Bílá mouka s vitaminy

Pokud nemáte doma celozrnnou mouku, použijte klasickou bílou. Přisypte však do ní z 5 až 10 % pšeničné, žitné či kukuřičné klíčky. Dodají mouce chybějící vitaminy a živiny.

Vločky místo oříšků

Oříšky můžete s klidným svědomím nahradit ovesnými (ale i rýžovými, sójovými či žitnými) vločkami. Stačí, když je nasucho opražíte na pánvi, a hned získáte křupavou dobrotu. Skvěle vám ale poslouží i různá semínka, třeba slunečnicová, dýňová či sezamová.

Pšeničné, žitné či kukuřičné klíčky

U této potraviny platí jedna zásada: vždy ji kupujte tepelně upravenou, například praženou, sušenou nebo toastovanou, v originálním balení a s jasnou dobou trvanlivosti. Takto upravené klíčky můžete použít místo mletých oříšků, strouhanky nebo drobenky.

Vhodné tuky – máslo a spol.

Ačkoliv naše babičky se s máslem moc nežinýrovaly a užívaly ho společně se sádlem do různých pokrmů, vy byste měli být opatrnější. Tento živočišný tuk zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, takže ho používejte jen výjimečně, nejlépe jen do krémů a náplní. Opatrně zacházejte i s rostlinnými másly, která bývají hodně průmyslově upravovaná. Vybírejte si jen ty bez konzervačních přísad, třeba Perlu.

Rostlinné oleje jsou do pečiva rovněž vhodné. Obzvláště kvalitní slunečnicový, sezamový nebo sójový.

Sladit cukrem, či používat jiná sladidla?

Při přípravě koláčů dávejte před bílým cukrem přednost přírodnímu. Sice je stejně kalorický, nicméně obsahuje minerály a pektiny. Sladkou chuť koláčů může navodit i ječný slad neboli sladěnka. Jde o přírodní sladidlo se specifickou chutí, které seženete jak v medové konzistenci, tak i v prášku. Ideální je obzvláště do litých těst či perníků.

Rozinky jsou skvělou ozdobou koláčů a zároveň jim dodají sladkou chuť. Kupujte ale jen ty, které nejsou sířené, a před použitím je vždy opláchněte v teplé vodě. Rozinky můžete použít i místo cukru, když je do těsta rozmixujete.

Karob je ideální. Nahradí totiž jak cukr, tak i kakao. Navíc je lehce stravitelný.

Ovoce dodá každému moučníku sladkou chuť, takže u ovocných koláčů můžete cukrem trochu šetřit.

Tvarohové náplně

Má-li vaše dítko v oblibě tvarohové dezerty, dopřejte mu je. Avšak místo tučného tvarohu použijte nízkotučný. Do náplní a na ozdobu koláčů se rovněž hodí různé tvarohové sýry, například Lučina nebo žervé, které spolehlivě nahradí šlehačku.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com