Za tokajským vínem na Slovensko


Autor: Thinkstockphotos.com
Mystické sladké žluté víno nehledí na hranice. Barokní nápoj hledá svou novou, moderní a svěží podobu. Nebojte se ochutnat nové variace tokajského vína.
Vinařskou oblast Tokaj hledejte na mapě tam, kde se Ukrajina dotýká Slovenska a Maďarska. Dříve tady všude bývalo Rakousko-Uhersko a moc se hranice neřešily. Dnes už je to zase skoro jedno. Jenže ta severnější, slovenská část vinařského regionu Tokaj má pro nás tu velikou výhodu, že se tam lépe domluvíme. Slovenština je jazyk, který se u nás nikdo nemusí učit, a přece mu rozumí.
Historie tokajského vína
Autor: Thinkstockphotos.com
ČTĚTE TAKÉ:
Putýnková stupnice
Oenologové prominou zjednodušení. Vždyť o fenoménu tokajského vína byly popsány celé knihy. Tokajské víno se měří počtem putýnek. Čím více, tím dražší, těžší, žlutější a vzácnější. Putýnky, do kterých se nasbírá přibližně 20 až 25 kg cibéb, tedy těch plesnivých kuliček, se vysypou do goncských sudů a přidá se víno. Sudy mají obsah 136 litrů. A aby nebylo historek o tokajském dost, můžeme připomenout, že tyto sudy vznikly podle toho, jak velký měl původní výrobce žebřiňák. Řezal dřevo tak, aby se mu to zkrátka dobře rozváželo. Takové bývalo víno, po němž šíleli král Ludvík XIV., Marie Terezie, císařovna Sisi a další celebrity.
Generace tokajských vinařů
Autor: Thinkstockphotos.com
Svižné, lehké a moderní variace
Vína, která pan Macik vyrábí, se příliš klasickým tokajským nepodobají. Každý rok vinařství vytvoří nějaké nové víno. Poznáte je na první pohled, protože se liší už láhvemi. Vzpurná kolekce, která byla nazvána Versus, bourá všechny mýty o tokajském ve štíhlé a tmavé alsasko-rýnské láhvi. Víno jménem Mono má černou láhev, přímočarou chuť a velmi moderní monochromatické bílé zdobení místo etikety. Na vzdálených vinicích se pěstuje Lipovina, Muškát a Furmint.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...