V létě krámky doslova přetékají čerstvou zeleninou. V této době se daří květáku, mladému zelí a kapustě, rajčatům, okurkám, paprikám, cuketám a dalším dobrotám.

Při nákupu zeleniny se snažte vyčíhnout vždy jen ty nejčerstvější kusy. Listová zelenina by měla mít svou typicky světlezelenou barvu (tmavší odstín zelené může upozorňovat na vyšší obsah nebezpečných dusíkatých látek), u rajčat si všímejte jejich barvy a tvrdosti, okurky by měly být štíhlé, bez jakýchkoliv žlutých skvrn či šrámů. Nákup uložte do pevné textilní tašky tak, aby se zelenina nepoškodila.

ČTĚTE TAKÉ:

Domácí škrábání a loupání

Dobře očistit zeleninu je docela věda. Špatným opracováním totiž ztrácí spoustu vzácných vitaminů a minerálů. Například kořenovou zeleninu nikdy neloupejte ani příliš neškrábejte, protože právě pod slupkou je ukryta spousta vitaminů. Pokud jde o mladší zeleninu, postačí vám tvrdší kartáček nebo plastová houbička na nádobí. U listové zeleniny je postup jednoduchý: lístek po lístku ji rozeberte a pečlivě opláchněte.

Trosečníci v hrnci

Zeleninu vždy vařte v co nejmenším množství vody. Díky tomu si zachová všechny živiny a zároveň neztratí svou typickou vůni a barvu. Vařit zeleninu můžete mnoha způsoby. Například v zakrytém hrnci nebo v hlubší pánvi (dobré je používat nádobí z nerezové oceli, které má vrstvené dno). Stačí, když na dno hrnce dáte centimetr a půl vody, kterou přivedete k varu a trochu osolíte.

Při tepelné úpravě zeleniny by se měla voda vyvařit. Pokud jste se rozhodli uvařit květák, kapustu nebo brokolici, potřebujete samozřejmě větší nádobu. Ale opět tu platí, že s vodou by se mělo šetřit. Použijte jí jen tolik, aby v ní byla zelenina potopená. Vodu, která po vaření zbude, můžete využít například pro přípravu polévky.

To má páru!

Vaření v páře se hodí převážně pro křehčí druhy zeleniny. Ale pozor! Nikdy do páry nevkládejte zeleninu zelené barvy, hrozí totiž nebezpečí, že zhnědne. Použít můžete pařák nebo nerezový košíček či síto. Počítejte s tím, že tepelná úprava bude delší než při klasickém vaření.

Varná nebo pečicí fólie

Tento způsob je ideální zejména pro kořenovou nebo brukvovitou zeleninu, jako jsou mrkev, pastinák, černý kořen nebo kedlubna. Výhodou je, že zelenina si zachová svou chuť, vůni a barvu.

Přiduste ji!

Dušení zeleniny je fajn, protože zachovává všechny výživné látky. Pokud se rozhodnete svůj zeleninový poklad podusit, pak použijte nerezovou nebo smaltovanou pánev. Skvělá je i hluboká pánev WOK. Vhodné jsou ale i rendlíky s poklicí a zesíleným dnem, stejně jako keramické či skleněné ohnivzdorné nádobí. Jak na to: Zeleninu nakrájejte, osušte a rychle osmahněte na oleji či másle. Pak ji podlijte trochou horké vody či vývaru a na mírném plamenu poduste. Pozor! Zeleninu zbytečně nemíchejte, raději nádobou trochu potřeste.

Když pečete se zeleninou...

Zapékaná zelenina je chuťově dobrá a není pracná. Do zapékací mísy si můžete dát, cokoli vás napadne, třeba květák, brokolici, zelené fazolky, cukety, rajčata, papriky, baklažány nebo zeleninu, která už obsahuje nějakou náplň. Tužší zeleninu vždycky před vložením na pekáč poduste nebo povařte. Pak ji vložte do skleněné, keramické či smaltované nádoby, která by však neměla být příliš vysoká, aby se doba pečení zbytečně neprodlužovala a kůrka pokrmu nebyla vysušená.

Zeleninu můžete zapékat s bešamelovou či sýrovou omáčkou, zalitou vejci či směsí jogurtu a vody. K zelenině chuťově ladí brambory, těstoviny či vařené obilniny, jako jsou například rýže, ovesné vločky či jáhly. Povrch jídla můžete zakápnout trochou oleje nebo posypat strouhaným sýrem.

Když se načančá...

Jídlo dokážou zatraktivnit různé drobnosti, například hezké nádobí, které uchová teplotu pokrmu. Vzhled zeleniny osvěží nasekaná zelená nať nebo kousky rajčete, ředkvičky či kapie.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com