Chraňte svou kuchyni před sluncem

Nejen ložnice a obývací pokoje je třeba chránit před žhavými a oslnivými slunečními paprsky. Ani do kuchyně by sluníčko nemělo nahlížet více, než je zdrávo, aby nás neoslňovalo a v létě navíc nevyhřívalo místnost (kde je pro samé vaření, pečení či žehlení horko samo o sobě) na nesnesitelnou teplotu.

Jednou z možností, jak si v kuchyni zajistit optimální tepelnou pohodu i v létě, je použití různých slunečních zástěn. Ty by nás měly nejen chránit a bránit nežádoucímu přehřátí interiéru, ale v ideálním případě také zvyšovat jeho estetickou hodnotu, což dnes není žádný problém.

ČTĚTE TAKÉ:

Můžete si pořídit markýzy, rolety, roletky nebo žaluzie v mnoha rozdílných provedeních a designech tak, aby slušely přímo vaší kuchyni.

Konkurence závěsů

K zastínění se dříve používaly ponejvíce záclony doplněné závěsy. Moderní stínicí technika jim však směle konkuruje. Ve stále více domácnostech místo těchto tradičních zástěn najdeme spíše rolety nebo žaluzie.

Hlavním důvodem je, že ve srovnání se záclonami a závěsy vydrží podstatně déle čisté, což oceníte zejména v kuchyni. Když vám po nějaké době budou přece jen připadat špinavé, snadno je vyperete, protože se rovněž vyrábějí z textilií. Žehlení zde odpadá. Roletky se samy vyvěsí.

Římské rolety se na rozdíl od ostatních druhů rolet nenavíjí, ale skládají směrem vzhůru, vznikají tak vodorovné sklady s dekorativním efektem řasení.

Žaluzie a markýzy

Další z možností představují různé druhy (především horizontálních) žaluzií. Velké oblibě se těší skládané žaluzie plissé (označení pro speciální druh tkalcovské vazby), které okna vaší kuchyně spolehlivě ochrání nejen před sluncem, ale i před zvědavými pohledy zvenčí. Na trhu jsou v mnoha barevných odstínech a s různou intenzitou průsvitnosti, takže můžete oknům své kuchyňky vybrat model dle libosti.

K zastínění větších ploch se používají markýzy, které se instalují zvenčí (na terasy či balkóny) a tvoří pevnou část domovní fasády. Jejich montáž vám v budoucnu přinese jak příjemné vnitřní prostředí, snížení nákladů na klimatizaci, tak ochranu před větrem nebo přívalovým deštěm.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com