Na svých internetových stránkách www.pasekovi.estranky.cz máte poměrně zajímavý příběh, jak jste s podnikáním začali. Zkuste nám ho v pár větách říct.

V pár větách? (smích) Když manželka skončila mateřskou, hledala uplatnění, co by mohla dělat. Najít práci na vesnici není vůbec jednoduché. V rozhlase zaslechla nabídku kurzu na pěstitele jedlých hub. Líbilo se jí to. Proč ne? Hned se přihlásila a kurzu se zúčastnila. Vlastně když přijela, shodou okolností jsem také přišel o práci. Vzali jsme to jako výzvu, že se máme do něčeho pustit, a začali jsme shánět nějaké prostory. Na spoustě míst se nám vysmáli, že to fungovat nebude, že se neuživíme. Až předsedovi družstva v Luži se nápad docela líbil a nabídl nám prostory, kde jsme začali pěstovat.

Takže teď vaše žampiony uživí celou rodinu, jestli to dobře chápu?

Ano, celou rodinu.

V začátcích byl internet, nebo jste jen v okolí prodávali žampiony?

Normálně jsme prodávali. Internetové stránky vznikaly původně jako osobní. Až později se nám zalíbilo, že můžeme na stránkách prezentovat i svoji firmu.

Kdy to bylo a proč právě eStránky?

S nápadem eStránek přišel náš syn. Původně je, v té době dvanáctiletý syn, vytvořil jako rodinné stránky zdarma a až o pár dní později jsem z nich vytvořil firemní. Díky jednoduchému průvodci jsme zvládli vše bez problémů. Stránky máme asi od roku 2007 (pozn. redakce: Pasekovi byli jedni z vůbec prvních uživatelů eStránek, registrovali se 15. 8. 2007).

Děláte si všechno sami, nebo vám s tím pomáhal odborník na počítače?

Stránky si spravujeme sami. Já zastávám názor, že stránky, které si vytvoříme sami, jsou stránky naše. Ty, které vám dělá někdo jiný, nějaký programátor, jsou stránky o vás. Chybí jim duše.

Jaké jsou vaše další plány týkající se prezentace na webu a e-shopu?

Minulý rok jsme absolvovali školení o infopodnikání. Plánujeme udělat on-line kurz pro pěstitele. Také budeme natáčet videa! Chceme udělat video s různými obrázky tady z pěstírny a vložit na stránky prezentační video.

Snažíme se pořád vzdělávat, a to i v oblasti internetu. Posunout se dopředu a následovat trendy. Pořád říkám, že když v dnešní době není firma na internetu, tak neexistuje! Ani recepty nehledám v kuchařkách, ale na internetu.

Váš vzkaz čtenářům?

Rád bych, aby si všichni uvědomili, že je potřeba podporovat české výrobce. Opravdu ty české kvalitní výrobce, které tu máme. Na tržištích se dennodenně setkáváme s tím, že jezdí překupníci s houbami, kytičkami a dalším zbožím. Od překupníků můžete nakoupit levněji, ale pak kvůli nekvalitním potravinám dáte spoustu peněz doktorům. Navíc peníze, které se za ty potraviny vydají, končí za hranicemi.

Nakonec záludná otázka – na webu máte spousty receptů. Který byste doporučili těm, co začínají, ať už s žampiony, nebo hlívou?

Všem doporučujeme hlívovou dršťkovku. I lidi, kteří normálně dršťkovou nejedí, se po této můžou zbláznit. Doslova a do písmene. Chodí potom houby kupovat každý týden. V Chrudimi takhle přiběhla jedna babička a povídá, že tady minule brala hlívu: „Vy jste mi poradili dršťkovou, no a málem na mě nezbyla“, tak přiběhla znova. Založte si e-shop a nabídněte své produkty či služby veřejnosti. www.estranky.cz

Dršťková polévka z hlívy

1,25 l vody, 300 g hlívy, 2 cibule, 3 lžíce másla, 2 lžíce hl. mouky, 2 stroužky česneku, 1 kostka masoxu, 1 lžička sladké papriky, majoránka, mletý pepř, sůl

V hrnci rozehřejeme lžíci másla, přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Přidáme opláchnutou a na kostky nakrájenou hlívu, přilijeme litr vody, osolíme a vaříme do měkka. V pánvi rozehřejeme zbylé máslo, zaprášíme moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Vmícháme do ní mletou papriku, zalijeme ji zbylou studenou vodou, dobře rozmícháme a nalijeme do polévky. Přidáme rozdrobenou masoxovou kostku a polévku ještě za stálého míchání povaříme. Pak ji dochutíme pepřem a zcela na závěr do polévky vmícháme jemně utřený česnek a majoránku. Podáváme s dobrým čerstvým chlebem.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com