Tyrolsko, jedna ze spolkových zemí Rakouska, má nejkrásnější horské masivy a taky většinu ledovců, kde se lyžuje i v létě. V létě si zde můžete užít krásné túry od jedné horské chaty k druhé na Orlí stezce. Turistický koncept objímá několik horských masivů, kde se nacházejí přírodní parky a také Národní park Vysoké Taury. Jak se vyznat ve zdejších jídlech, když místní chataři mnohdy nemluví anglicky více než děti ze základních škol? Jde to snadno, protože jídla, která se na jídelních lístcích vyskytují, jsou skoro všude stejná.

Napřed polévka

Počasí, které je na horách i v létě drsné, vyžaduje polévky. Jídelníčky na horských chatách obvykle nabízejí jednu nebo dvě polévky. Fritátovou, tedy s nudlemi, což jsou vlastně palačinky z polohrubé mouky. Větším překvapením může být Leberknödelsuppe. Polévka s játrovými knedlíčky, řeklo by se asi česky. Ale ony to jsou spíš knedlíky. Nebo jenom jeden, velký jako tenisák – prostě polévka s játrovým knedlíkem. Pro ty, kdo nemají rádi polévky, má Tyrolsko „prkénka“. Servírují se na nich sýry a uzeniny.

Orlí stezka

Hlavní jídla na pánvičce

Dalším knedlíkem, který se může vyskytovat v polévce nebo na talíři, je Pressknödel. Na první pohled vypadá trochu jako vegetariánský karbanátek. Hlavními ingrediencemi jsou houska, vajíčko, sýr. To všechno je splácáno do tlusté placičky a usmažené. Podává se to buď v polévce, nebo jako hlavní jídlo. Rustikální prostředí horských chat má v oblibě servírování přímo na pánvičce. Tímto způsobem se podává také tyrolský Gröstl, což jsou restované brambory s uzeninou a sázeným vejcem. Další stálicí na pánvičce jsou Kasspatzl čili špecle se sýrem. Na pánvičce se často podává i výše zmíněný Pressknödel. Všude se také vaří Schlutzkrapfen – velké plněné těstoviny ve tvaru půlměsíčku. Tady se do nich dává většinou špenát nebo houby – lišky nebo bílé hřiby. Na těchto těstovinách je vidět, že nedaleko je již Itálie.

A ještě dezert

Moučníky bývají na výběr často také jen dva. Tím prvním je jablečný závin, kterému se tady pochopitelně říká „štrúdl“ a této české výslovnosti tady všichni dobře rozumí. Druhou specialitou je Kaiserschmarren neboli císařský trhanec. Jídlo s vlastní historií, v níž hraje hlavní roli spěchající panovník, je v podstatě trhanec či svítek, který se podává bohatě posypaný moučkovým cukrem a s nějakou marmeládou z červeného ovoce nebo s jablečným pyré.