Prvním zástupcem je chřest (Asparagus officinalis). Pěstuje se pro vybělené výhonky – bílý chřest, méně často jako chřest zelený či fialový. Známý je již z dob starého Řecka a Říma a od 17. století se jeho pěstování rozšířilo do celého světa. Rozsáhlé pěstitelské plochy jsou ve Španělsku, Francii a Německu. U nás byla tradice pěstování v Ivančicích a okolí, kde se pěstoval do 2. světové války. Chřest je vytrvalá rostlina s poměrně mohutným kořenovým systémem. Z kořenového krčku vyrůstají krátké dužnaté oddenky, z nichž vyrůstají výhony, tzv. pazochy, které se konzumují v mladém stavu. Pokud se nesklidí, dorůstají až do dvoumetrové výšky a vytvářejí se na nich nepravé listy – fylokládia.

ČTĚTE TAKÉ:

Pěstování chřestu

Pro pěstování vyžaduje hluboké, hlinitopísčité půdy s vyšším obsahem humusu. Množíme ho semeny, vyséváme od poloviny března do dubna přímo na stanoviště nebo předpěstováváme v minisadbovačích. Půdu pro pěstování chřestu musíme poměrně hluboko zpracovat, abychom vytvořili ideální podmínky pro rozvoj kořenové soustavy. Vysazujeme ho od poloviny března do poloviny dubna do brázd hlubokých 20 – 30 cm a širokých 40 cm. Brázdy částečně zahrneme zeminou tak, aby nad sazenicí bylo asi 5 cm zeminy. U bílého chřestu pěstujeme v hrůbcích a mulčujeme černou fólií. Během července a srpna vydatně zaléváme a po skončení vegetace, v říjnu až listopadu, odstraníme nadzemní část rostliny. Spon výsadby se doporučuje 2 x 0,33 m. Sklízíme od třetího roku od počátku dubna do konce června.

Látky zdraví prospěšné

Chřest obsahuje významné množství minerálních látek, zejména draslíku, hořčíku, síry, železa, jódu a zinku, dále vitaminy skupiny A, B, C a aminokyselinu asparagin. V některých zemích mu jsou připisovány afrodiziakální účinky a je považován za patrona dobré fyzické i psychické kondice. Příznivě ovlivňuje krvetvorbu, kardiovaskulární systém, soustředění, paměť a pevné nervy. Podporuje látkovou výměnu, takže se dá s úspěchem využít při detoxikačních kúrách, povzbuzuje činnost střev a působí močopudně. Léčí ekzémy i akné a konzumovat ho smějí i diabetici. Jedinou kontraindikací je dna, při které je jeho konzumace nevhodná.

Chřest v kuchyni

Díky vysoké výživové hodnotě a nízké kalorické hodnotě můžeme chřest využívat i při redukčních dietách. Hodí se do salátů, těstovin, na pizzu nebo jako příloha k masu. Výborné jsou krémové chřestové polévky nebo zapečený chřest se sýrem. Pokud ho chceme uvařit v celku, vždy svážeme více kusů, aby nedošlo k jeho polámání a rozvaření. Vaříme v osolené vodě s kouskem másla a oleje, ne déle než 15 minut.