Bazalka jako lék

Jednoznačná odpověď zní ano. Bazalka je voňavá, dobrá, a ještě navíc léčivá. Vašemu „drobečkovi“ žvýkání jejích lístků spolehlivě uleví od zažívacích obtíží (zejména od nadýmání či břišních křečí), zároveň ale působí i protizánětlivě – podporuje vykašlávání, takže je i ideálním lékem při nachlazení. Bazalku ale můžete použít i jako „uspávadlo“, protože celkově zklidňuje a navozuje spánek. Pokud tedy váš potomek nechce pořád zamhouřit oči, možná byste mu měli přichystat zeleninový salát s bazalkovými lístky. Účinněji však bude působit čaj z bazalky.

ČTĚTE TAKÉ:

Bazalkový čaj

Jednu lžíci bazalky přelijte hrnkem vroucí vody a nechte zhruba pět minut louhovat. Dávkování se doporučuje zhruba třikrát denně, jeden hrnek po jídle před spaním.

Bazalka v kuchyni

Jednodušším způsobem, jak dostat do vašeho divocha bazalku, je samozřejmě dobré jídlo. Ale pozor, tato bylinka má jednu osobitou vlastnost. Zatímco v syrovém stavu je voňavá, při kontaktu s teplem své aroma ztrácí. Snažte se proto bazalku použít pokud možno bez tepelné úpravy. Skvěle se hodí k těstovinám, lilku, rajčatům, zeleným fazolkám, rybě, telecímu či jehněčímu masu, ale vynikající je třeba jen s bramborami, mozzarellou či hráškem. Nerozlučné spojení vytvoří i s česnekem, cibulí, pažitkou, koriandrem, mátou či rozmarýnou.

Bylinka, která uleví nejmenším

Jak už jsme prve zmínili, bazalka je skvělým lékem na trávení. Toho využijte, pokud máte doma miminko starší šesti měsíců. Přimíchejte mu bazalkový lístek do příkrmů z nadýmavých druhů zeleniny, jako jsou brokolice, hrášek, kedlubna, fazolky či květák. Bříško vašeho malého strávníka nebude tak nafouklé a zároveň si s neznámým jídlem daleko lehčeji poradí.

U starších dětí můžete bazalku použít i do pokrmů, které jsou těžce stravitelné, například míchaná vajíčka. Jinak lístky dodají šmak i lehkým těstovinovým či zeleninovým salátům. Pokud používáte čerstvou bazalku, nezapomeňte odtrhávat lístky odshora. Pokud pěstujete bazalku doma na okně, můžete těžit ještě z jedné její vlastnosti – tato rostlinka totiž odpuzuje mouchy a komáry. Takový odháněč hmyzu se v létě určitě hodí.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com