V přírodě se dají najít skvělé lahůdky: ovoce, bylinky, houby... A to všechno v té nejlepší kvalitě a úplně zadarmo. Pokud se v letních měsících budete zdržovat poblíž lesa, louky či pastviny, porozhlédněte se – možná narazíte na některý z těchto skvostů.

Maliny a ostružiny

Tyto plody podobající se malým hroznům jsou doslova vitaminovou bombou. Obsahují vitaminy C, A, B, rutin, kyselinu citronovou a minerální látky (vápník, hořčík, železo, draslík a měď). Kromě toho, že jsou chuťově vynikající, působí i jako lék proti různým zánětům v dutině ústní, podporují hojení ran a léčí průjmy.

Využití: Maliny a ostružiny jsou pochoutkou samy o sobě, ale dají se snadno zakomponovat i do koláčů, tvarohových dezertů a zmrzlinových pohárů.

ČTĚTE TAKÉ:

Heřmánek pravý

Tato léčivá kytička roste od května do srpna a najdete ji snad na každé louce. Pokud se ji rozhodnete sbírat, sáhněte po bylinkách, které jsou rozvité (odkvetlé kytičky mají tendenci se při sušení rozpadat). Z heřmánku otrhejte jen hlavičky (maximálně s dvoucentimetrovým stonkem). Bylinku pak sušte ve stínu a na čistém papíře.

Využití: Z usušeného heřmánku získáte čaj, který je ideálním lékem proti nachlazení.

Dobromysl obecná

Jak už samotný název rostlinky napovídá, dobromysl (nebo také oregano) je výborným antidepresivem a podporuje dobrou náladu. Ideální doba pro sklizeň této fialové kytičky je kolem poledne. Sbírejte jen kvetoucí nať v délce 15 až 20 cm. Z bylinek svažte kytičku a sušte ji zavěšenou na suchém místě. Používají se pouze sušené květy, které se skladují v uzavřených sklenicích.

Využití: Sušenou dobromysl můžete používat jako koření do letních jídel. Skvěle chutná například s rajčatovými pokrmy.

Řebříček obecný

U této bylinky oceníte především její praktický účinek. Stejně jako například jitrocel, tak i řebříček je totiž skvělým léčivým prostředkem na všechny rány a odřeniny, protože dokáže rychle zastavit krvácení.

Využití: Pokud se vaše dítko zraní (nebo mu začne téct krev z nosu), stačí pomačkat čisté listy bylinky tak, aby se z nich uvolnila trocha šťávy, a přiložit na ránu. Tato „přírodní lékárnička“ funguje spolehlivě!

Borůvka černá

Roste v lese a její nenápadné temně modré plody jsou opravdovou lahůdkou. Toto lesní ovoce má spoustu pozitivních vlastností – má takzvaný „ochlazující účinek“ (což se v horku hodí), regeneruje oční sítnici, léčí afty a je oblíbeným lidovým lékem proti průjmu.

Využití: Možností je spousta – při výletě můžete borůvky využít i jako barvivo při hře na indiány (borůvkových skvrnek se zbavíte, použijete-li kapku citronu). V kuchyni se borůvky hodí do spousty pokrmů – od koláčů přes borůvkový džem až po tvarohové knedlíky – ty mají děti obzvlášť rády.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com