Po stopách předků

Sušení letní úrody, bylinek a hub je metoda konzervace potravin stará snad jak lidstvo samo. A není to tak dlouho, kdy se úplně běžně konzervovalo sušením i maso.

Přestože dnes této metodě uchovávání potravin ubraly na aktuálnosti lednice, mrazáky a supermarkety, někdy se bez sušení prostě neobejdeme.

3 důvody pro sušení

  1. Sušení je spolehlivá metoda, jak uchovat velké množství surovin dlouho, levně a na malé ploše.
  2. Ze všech ostatních skladovacích metod se právě při sušení uchová v potravinách nejvíce cenných látek – vitaminů, minerálů, stopových prvků a vlákniny.
  3. Vyplatí se zejména zahradníkům a sadařům, houbařům a také rodičům malých dětí. Sušené ovoce totiž představuje zdravý a chutný mlsek, který rozhodně svědčí dítěti víc než bonbony.

ČTĚTE TAKÉ:

Metody sušení

Pokud máte hluboko do kapsy, ale disponujete suchou, vzdušnou a prostornou půdou, máte asi jasno.

Ovoce a houby krájíme na plátky a rozkládáme na síta, bylinky zavěšujeme do prostoru. Důležité je, aby k sušeným surovinám mohl vzduch ze všech stran.

Sušení klasickou metodou je zdlouhavé, trvá většinou několik dní a výsledek nemusí být vždy stoprocentní. Druhou možností je sušení pomocí elektrické sušičky.

Vybíráme sušičku

Protože se sušení ovoce a hub „vrací do módy“, výrobci zareagovali pružně, a sušiček je tak na trhu nepřeberné množství.

Jak vybrat tu pravou? Především při výběru vždy zohledněte, zda hodláte sušit často a velké množství surovin, nebo zda jen občas zapnete „várku“ hub nebo jablek na křížaly pro děti.

V prvním případě se vyplatí investovat do přístroje s vysokým výkonem, velkou sušicí plochou (počet sít) a s termostatem, který lze nastavit na více teplotních stupňů. Cena „super sušičky“ se pak logicky vyšplhá až na několik tisíc korun.

Naproti tomu sušičku pro občasné použití pořídíte již za cenu okolo tisícovky.

Jak vlastně sušička pracuje?

Princip sušičky je vlastně velice jednoduchý. Každý přístroj se skládá ze základní jednotky, která zahrnuje zařízení pro ohřev a cirkulaci vzduchu.

Ovoce pokládáme na systém plastových sít, která jsou umístěna nad sebou. Právě počtem a velikostí sušicí plochy se od sebe jednotlivé přístroje odlišují. Soustava sít je přikryta víkem.

Ve spodní části sušičky jsou otvory, kterými je nasáván vzduch zvenku. Ten se ohřívá a prochází postupně všemi patry. Požadovanou teplotu vzduchu nastavujeme předem na termostatu.

V horní části sušičky je otvor, kterým část vzduchu odchází ven, část se vrací zpět do oběhu.

Spotřeba el. energie závisí nejen na typu přístroje, ale i na druhu sušeného ovoce (obsah vody), zvolené teplotě a době sušení. Pohybuje se zhruba od 0,1 – 0,5 kWh.

Vychytávky navíc

Plánujete „sušit ve velkém“, ale nevíte, zdali vám to vydrží? Potom můžete koupit sušičku se základním vybavením, a to ostatní postupně dokupovat.

Můžete například přikoupit další sušicí plata (optimální počet je 5 ks, ale tento počet lze zvednout až na 15 ks). Další dobrou věcí je foliová maska na sušení ovocných placek, nebo košík na bylinky a drobné ovoce.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com