Dobré mléko „od krávy“ bude za pár let velkou vzácností. Země, kde se mohou kravky popásat na zelených loukách, si toho jsou vědomy již dnes. Jižní Tyrolsko patří mezi alpské regiony, které mlékem žijí. Farmářů je několik tisíc, o své krávy se starají s nejlepší péčí a mléka se tu ročně nadojí stovky milionů litrů. Dříve, než se krávy začnou vracet z pastvin do údolí, propukají oslavy mléka. Ano, cokoli se daří, tak si zaslouží nějaké oslavy. Festival mléka se koná 30. a 31. srpna na několika horských chatách na pastvině Fane Alm/Malga Fane, která leží v horách regionu Eisacktal/Valle Isarco. Nádherné horské louky jsou v tuto roční dobu nádherné. Svěží vzduch a již šikmé slunce, to jsou nekrásnější okamžiky babího léta.

ČTĚTE TAKÉ:

Farmářem alespoň na chvíli

V posledních dvou srpnových dnech se zde návštěvníci dozvědí o mléku vše. A to nejen teoreticky, ale i prakticky. Na odvážlivce čeká i spousta legrace. Kdo bude chtít, může si například zjistit, jak je šikovný a zručný při soutěži v dojení mléka. Vyzkoušet si tu také můžete stloukání másla. Pro konzumenty, kteří znají máslo jen z regálů hypermarketů, v lepším případě z farmářských trhů, je to doslova mystérium. Mléko se rozpadne na žluťoučké máslo a bledé podmáslí. Samozřejmě je tu možné nakoupit i řadu mléčných výrobků. Festival se koná jednou za dva roky. Na pastvinu Fane Alm se dostanete z městečka Vals/Valles. Auto zaparkujte kilometr za vesnicí, odkud vás na Fane Alm dovede turistický chodník. Je to hodinová procházka.

Knedlíkový festival

A kdo nestihne poslední srpový víkend, má šanci ještě na další kulinární atrakci o dva týdny později. Jižní Tyrolsko, to je království knedlíků, i kdybychom si o Česku mysleli totéž. Dělají je tu naslano, nasladko, kulaté i šišaté. Se špekem, červeným zelím, játrové, sýrové, špenátové, meruňkové či s jahodami. Do knedlíkových kreací tady ovšem vstupují ingredience přicházející z jižních koutů Itálie, jako jsou třeba krevety. Nepropásněte tedy Knedlíkový festival, který se 14. září koná ve Sterzingu/Vipiteno. Na programu nechybí jihotyrolská hudba.

Foto: Südtirol Marketing