Nikdo dosud neprokázal malebnému městu lepší reklamu než Colin Farrell smrští svých příšerných sprosťačin v úvodu filmu V Bruggách. Město leží v západní Belgii, nedaleko od moře. Snoubí se v něm malebnost menšího města se zašlou slávou hanzovních dob. Díky bohatství plynoucímu z obchodu jen vzkvétá.

Cihlové domy

Většina domů ve městě je z poctivých cihel. Ostatně stejným způsobem se staví v podstatě po celém pobřeží Severního moře, od Nizozemí po Německo. Některé z nich jsou natřené barevně, ale radnice je z bílého vápence, aby bylo jasné, že se jedná o výjimečnou budovu. Srdce města tvoří náměstí Burg a Markt, kde je osmdesát tři metrů vysoká věž Belfort ze 13. století. Další nejnavštěvovanější bruggskou atrakcí je bazilika Svaté krve.

ČTĚTE TAKÉ:

Špitály a domy bekyní

Bruggy mají ale i další zajímavé památky. Je tady jeden z velmi zachovalých komplexů domů bekyní. Bekyně byly ženy, které žily ve zbožnosti, ale nikoli pod božím slibem. Jejich společenství začala vznikat již ve středověku, kdy se kvůli válečným konfliktům snížily počty mužů. Fungovala především ve Flandrách, a to až do minulého století.

Dalším místem, které rozhodně stojí v Bruggách za vidění, jsou Boží domy, respektive starobince, budované také již od středověku.

Čokoláda, nebo hranolky?

Belgie je proslulá čokoládovými pralinkami a v Bruggách je mnoho čokoládových prodejen i „mistrovských dílen“. Mají tady také unikátní muzeum hranolek. Belgičané si prostě tuto potravinu přivlastnili. Původ smažených brambůrek, kterým se v anglicky mluvících zemích říká „francouzské“, tedy french fries, si v muzeu můžete podrobně prozkoumat. Jsou i jednou z velmi často konzumovaných příloh k typickému jídlu atlantického pobřeží - vařeným mušlím. Celý pokrm se nazývá „moules frites". Brzy začne hlavní mušlová sezona, která trvá od září do února. Mušle se připravují zcela jednoduše. Můžete je spařit nebo jen lehce povařit ve vodě s pokrájenou zeleninou, případně s trochou bílého vína. Podávají se v obrovských kotlících a jedí se rukama. Dostanete je prakticky v každé restauraci - asi jako u nás guláš s knedlíkem...

Titulní foto: Thinkstockphotos.com