Brutnák lékařský vypadá trochu jako plevel a také se podobně chová. Je to ve skutečnosti jednoletá bylina, která ovšem věrně roste na místech, kde jsme ji jednou vyseli. Samovýsevem nám jednou provždy zaručí, že se budeme moci dlouhé letní měsíce radovat z její chuti.

Jak vlastně vypadá

Poměrně mohutná rostlina je vysoká až půl metru. Celé rostliny jsou pokryté tuhými chloupky, které problematizují konzumaci rostliny v její dospělosti. Listy mají vejčitý tvar a tvoří velkou přízemní růžici. Na lodyze jsou pak menší. Květy vyrůstají v květenství zvaném vijan a postupně vykvétají - máme je k dispozici prakticky celé léto. Květy jsou poměrně malé, ale velmi krásné. Koruna je blankytně modrá a od černého středu, tvořeného bliznou a pestíky, se rozbíhá do pěticípé hvězdičky. Potřebuje půdy bohaté na živiny, nejlépe vápnité. Vyžaduje překvapivě hodně místa.

ČTĚTE TAKÉ:

Léčivé účinky nechejte stranou

Brutnáku se připisuje mnoho blahodárných účinků, a proto se jmenuje lékařský. Hitem posledních let je i brutnákový olej, který se lisuje ze semen. Zajímavé účinky dokládají báchorky o Rusínech, kteří z něj a z dalších rostlin vařili afrodiziakální nápoje. Ve Francii se zase brutnákový čaj doporučuje pro zmírnění následků kocoviny. Některé prameny varují před nadměrnou konzumací, protože brutnák obsahuje některé alkaloidy. To byste jej ale museli konzumovat celou sezonu, aby se projevily nežádoucí účinky.

Chutná po ústřicích

Celá rostlina až na květy má poměrně nevábný vzhled, který je v rozporu se zajímavou chutí. Někomu připomíná okurky, jinému ústřice, lze vysledovat podobnost i s kedlubnou. Na sklonku léta si můžete v kuchyni pohrát především s posledními květy, ale také si připravit na příští sezonu semínka. Čerstvé brutnákové listy se mohou přidávat do zeleninových polévek nebo zapékat se zeleninou, například s rajčaty nebo s bramborami. Vyskytují se i recepty na polévku mixovanou, stejně to platí o brutnákovém pestu, jehož základem jsou slunečnicová semena. Je to jedna z mála květin, která poskytuje i listy jako příjemnou přísadu za čerstva i pro vaření či dušení.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com