Již název fondue v sobě nese samotnou podstatu tohoto pokrmu, znamená totiž „roztavený“. Původním fondue je to sýrové, až později přišla masová varianta zvaná burgundská a nakonec se na našich stolech objevilo fondue s vývarem, kterému se říká čínské. Na všechny druhy je potřeba kotlík a v Evropě ještě dlouhá tenká vidlička. U čínských a japonských variant se tradičně používají hůlky.

ČTĚTE TAKÉ:

Vidlička do úst nepatří

Ke správnému fondue se prostírá mělký talíř a příbor. Platí to pro všechny varianty. Postup je jasný: na vidličku se napíchne maso nebo kousek veky, který se osmaží, uvaří nebo jenom namočí, a je hotovo. A teď přijdou na řadu talíř s příborem. Maso nebo veku je třeba stáhnout na talíř a nestrkat vidličku na fondue do úst. Důvody jsou dva: vidlička je horká, tudíž bychom se popálili, a navíc je krajně nespolečenské vracet poté vidličku do společného hrnce.

Pracujeme na talíři

Korektní postup doporučuje stáhnout maso na talíři na kousek chleba. Je to praktické i u sýrové verze, jelikož nám sýr nestéká. Kousky veky je třeba vždy napichovat tak, aby ostny vidličky protínaly kůrku, jinak se bagetka v horkém sýru rozplyne.

Přísady a dobroty

Burgundské fondue se dochucuje omáčkami, se kterými je možno si vyhrát. Každý ze stolovníků si nabírá na talíř svou vlastní porci omáčky a nenamáčí maso ve společné misce. K sýrovému fondue se občas podává ušlechtilá uzenina nebo sušené maso. Vývarové fondue mívá v kotlíku zeleninu, která se nakonec vyndá, a všichni si ji mohou rozdělit.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com