Svět se dělí na dva nesmiřitelné tábory. První ústřice nadevše miluje a ten druhý je nenávidí. Pro první skupinu je tady dobrá zpráva! Všechny měsíce, které v jazycích přímořských států obsahují písmenko „r“, jsou považovány za ideální období pro konzumaci těchto měkkýšů. Začíná se zářím (septembre) a končí se únorem (février), pokud si je představíme v jazyce francouzském. Francie je totiž považována za ústřicovou velmoc.

ČTĚTE TAKÉ:

Připravte si náčiní

Na otevírání ústřic je třeba mít správný nástroj. Ústřicové nože mají rukojeť perfektně padnoucí do dlaně a krátkou, souměrnou a velmi pevnou čepel. Pokud nic takového doma nemáte, vyberte si ze svého arzenálu nůž, který se mu bude co nejvíce podobat – krátký se silnou špičkou. Pro otevírání ústřic si přebytečný kus čepele zabalíte do několikrát složené utěrky, čímž si vyrobíte rukojeť z části čepele. Je třeba, aby špička, která se zanořuje do ústřice, byla opravdu krátká, abyste si neporanili ruku. Další pomůckou, kterou potřebujete, je látková utěrka, v níž budete ústřici držet.

Trocha anatomie

Mnoho z těch, kteří ústřice nemají rádi, tvrdí, že důvodem k jejich odporu k ústřicím je, že se servírují živé. To ale není pravda, protože otevřením lastury se měkkýš zároveň usmrtí. Ústřice patří do skupiny mlžů, stejně jako třeba hřebenatky nebo slávky. Jejich lastury při sobě drží pomocí relativně silného svalu. Když se sval přeřízne, všechny životní funkce následně rychle skončí. Než se vrhnete s nožíkem v ruce na první ústřici, zjistěte si, kde se sval nachází. U nejběžnějších druhů je to v jedné třetině dlouhé strany lastury. Tedy pokud se o něčem takovém dá mluvit u živočicha tak nepravidelných tvarů.

Chce to trénink!

Otevírání ústřic je spíš práce pro pány, protože vyžaduje sílu a zároveň dobře ovládanou jemnou motoriku. Následující návod je pro praváky, ale nože jsou symetrické a pracovat na druhou stranu není žádný problém. Utěrku několikrát přeložíme, aby byla o něco větší než dlaň. Vezmeme ji do levé ruky a pevně do ní chytneme ústřici, plochou polovinou lastury nahoru. Do pravé ruky vezmeme nůž a vrazíme jej mezi lastury v místě, kde tušíme sval, a vedeme řez. Nůž je třeba držet v ruce pevně a dávat pozor, aby nám nesjel a neporanili jsme si ruku. Z ústřice vylijeme šťávu, která není na chuť dobrá, a můžeme ihned konzumovat nebo servírovat.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com