Jak se dostat do ústřice?


Autor: Thinkstockphotos.com
Období od začátku podzimu do konce zimy patří ústřicím. Otevírání jejich schránek je jednoduché, když víme, jak na to.
Autor: Thinkstockphotos.com
ČTĚTE TAKÉ:
- Z lichořeřišnice ochutnejte květy i semena
- Bylinky a vhodný čas ke sklízení
- Pochoutky s vůní černého bezu
Připravte si náčiní
Na otevírání ústřic je třeba mít správný nástroj. Ústřicové nože mají rukojeť perfektně padnoucí do dlaně a krátkou, souměrnou a velmi pevnou čepel. Pokud nic takového doma nemáte, vyberte si ze svého arzenálu nůž, který se mu bude co nejvíce podobat – krátký se silnou špičkou. Pro otevírání ústřic si přebytečný kus čepele zabalíte do několikrát složené utěrky, čímž si vyrobíte rukojeť z části čepele. Je třeba, aby špička, která se zanořuje do ústřice, byla opravdu krátká, abyste si neporanili ruku. Další pomůckou, kterou potřebujete, je látková utěrka, v níž budete ústřici držet.
Trocha anatomie
Autor: Thinkstockphotos.com
Chce to trénink!
Otevírání ústřic je spíš práce pro pány, protože vyžaduje sílu a zároveň dobře ovládanou jemnou motoriku. Následující návod je pro praváky, ale nože jsou symetrické a pracovat na druhou stranu není žádný problém. Utěrku několikrát přeložíme, aby byla o něco větší než dlaň. Vezmeme ji do levé ruky a pevně do ní chytneme ústřici, plochou polovinou lastury nahoru. Do pravé ruky vezmeme nůž a vrazíme jej mezi lastury v místě, kde tušíme sval, a vedeme řez. Nůž je třeba držet v ruce pevně a dávat pozor, aby nám nesjel a neporanili jsme si ruku. Z ústřice vylijeme šťávu, která není na chuť dobrá, a můžeme ihned konzumovat nebo servírovat.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...