Kouzelné semínko

Přestože jde o malé semínko, vždy se mu přisuzovala velká moc. Třeba v antice lidé věřili, že odvar z kmínu je uchrání před čarodějnicemi. Ale kmín byl i oblíbenou součástí nápoje lásky, protože prý dokáže připoutat milovanou osobu... Ale i pro vaše děti má kmín spoustu pozitivních vlastností – předně napomáhá trávení, uvolňuje žaludeční i střevní křeče a při chřipce usnadňuje vykašlávání. Vašemu malému „svišti“ ho můžete servírovat den co den (třeba v pečivu či jiných pokrmech), tato bylinka totiž nemá žádné negativní účinky.

ČTĚTE TAKÉ:

Kmín v kuchyni

Kmín je univerzální koření a hodí se skoro do všech jídel – můžete ho přidat k masu (ať už vepřovému, husímu, kachnímu, nebo hovězímu), protože ho nejen provoní, ale zlepší i jeho stravitelnost. Tradičně se vkládá do vody při vaření brambor, ze kterých spolehlivě odstraní škodlivý solanin. Kmín však můžete přihodit i do těžších jídel z kvašeného zelí, brukvovité zeleniny nebo luštěnin. Toto koření je vhodné i do pečiva – skvěle sekunduje jablkům nebo česneku.

Kmín jako lék na bolavá bříška

Kmín v jídle však není jen dekorací a „ladičem chuti“, ale i preventivním lékem proti špatnému trávení. Tomu však u citlivých dětských bříšek člověk nemůže nikdy zabránit. Pokud si váš „drobeček“ stěžuje na zažívací potíže, můžete použít kmín i jako lék. Dobrý je například tento čaj:

25 g semen koriandru, 25 g semen fenyklu, 20 g semen anýzu, 20 g semen kmínu. Směs smíchejte a jednu lžíci z ní vložte do hmoždíře a rozdrťte. Pak směs přelijte šálkem vroucí vody a louhujte 5-10 minut. Nakonec sceďte a podávejte po každém jídle.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com