Oblíbený kokos

Plody kokosových palem, které se dovážejí do našich obchodů a které nazýváme ořechy, se těší velké oblibě. Mají příjemnou chuť, široké použití a jsou cenově dostupné pro každého.

Kdo si potrpí na speciality indické nebo thajské kuchyně, ten má jistě ve spíži alespoň jednu plechovku kokosového mléka, které příjemně zjemní chuť každé omáčky nebo polévky.

Strouhaný kokos se s oblibou používá k pečení, ale i zdobení dezertů. A kokosový olej? Ten je na našem trhu novinkou. Pojďme si o něm povědět trochu více.

ČTĚTE TAKÉ:

Olej pro zdraví i krásnou pleť

Nejkvalitnější kokosový olej (stejně jako je tomu v případě olivového oleje) jen ten, který se lisuje za studena, protože si díky této technologii zpracování uchová všechny cenné vitaminy a další látky, jako jsou například antioxidanty.

Tento produkt se do Evropy dováží převážně z pobřeží jižní Indie, kde se na velkých plantážích pěstují kokosové palmy. U nás si ho můžete koupit v obchodech s biopotravinami (jeho dražší variantu), ve specializovaných obchodech a vybraných drogeriích. Pokud si nejste jisti, zda je kokosový olej pro vás to pravé ořechové, můžete si na zkoušku koupit pouze malé balení.

Než se s vámi podělíme o naše kulinářské tipy, prozradíme vám, že olej můžete používat i jako tělové mléko k hydrataci pokožky. Zejména dámy jistě ocení, že zpomaluje proces stárnutí pleti. Můžete ho samozřejmě použít i jako masážní olej, zejména na lymfatické masáže proti celulitidě.

To pravé pro gurmány

Pokud máte rádi kokosovou bábovku, cukroví, anebo další moučníky, do kterých se přidává strouhaný kokos, přidejte namísto jiného pokrmového tuku právě kokosový olej. Uvidíte, že váš dortíček nebo bábovka bude ještě kokosovější.

Olejíčkem lze dochutit také různé sladké kaše. A nezůstávejme pouze u sladkého. Do marinády z kokosového oleje můžete naložit také maso, nejlépe kuřecí. Když smícháte trochu citrónové šťávy, kokosového oleje, zázvoru a kari koření, obyčejné kuřecí maso se na grilu či pánvi změní v rajskou lahůdku.

Pozvěte hosty a předveďte, co umíte! Nebo že byste je překvapili neodolatelnou kokosovou majonézou? Olej z kokosu použijte i na smažení, jistě oceníte, že vůbec neprská. Vyzkoušejte kokosový olej a podělte se s námi o vaše gurmánské zážitky!

Titulní foto: Thinkstockphotos.com