S datlemi vydržíte i na poušti

Jsou plodem palmy datlové, dorůstající až výšky 30 metrů, která je doma v Africe a Asii. Na jedné palmě vyroste až 100 kg datlí. Ty se v sušené podobě hojně vyvážejí. V Čechách se ale velmi málo ví, jak příznivě lze datle využít pro zdraví. V Orientu je to známá věc již od nepaměti.

Datle mají vysoký obsah sacharidů, proto jsou takovou malou energetickou bombou. Arabové a beduíni je jako energetický doping používají na dlouhé cesty v poušti. Jen pouhá jedna datle pomůže při sedavém zaměstnání dodat energii až na 20 minut.

Ovšem datle obsahují také celé spektrum vitaminů – mimo jiné E a biotinu. Bohaté jsou na kyselinu pantotenovou (vitamin B5), vápník, měď, železo a draslík. Když je konzumujeme přes den, pomohou nám získat svěžest a zvýšit soustředění. Před spaním naopak podpoří klidný a osvěžující spánek.

ČTĚTE TAKÉ:

Kupujeme a zpracováváme datle

V současnosti není problém sehnat i datle čerstvé. Jsou však velice drahé. Sušené mají průměrnou cenu, a dají se lépe déle skladovat.

Trh jich nabízí několik odrůd, chuťově velmi blízkých. Kromě přímé konzumace je můžeme využít do ovocných koláčů, salátů, pečiva, müsli, pudinků či tvarohu. Jediné negativum datlí je, že jsou vysoce kalorické. Už 100 g obsahuje cca 300 kcal.

Tři báječné recepty

1. Beduínské datle

Potřebujeme: 2 šálky prosa, 1 jablko, 10 – 15 datlí, 1 lžíci oleje a 6 šálků vody.

Postup: Proso omyjeme, okapeme a opražíme na oleji. Poté vložíme vypeckované, na kousky nakrájené datle, zalijeme vodou a přivedeme do varu. Následně stáhneme z hořáku, přiklopíme poklicí a necháme cca 20 minut odležet. Nakonec vmícháme nastrouhané jablko. Podáváme teplé. Je to osvěžující, syté a energeticky zcela bezkonkurenční jídlo.

2. Koláč s mangem a datlemi

Potřebujeme: 1 velké mango, 75 g datlí, 150 g másla, 150 g cukru, šťávu a kůru z 1 citrónu, 3 vejce, 200 g mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 g mandlí, 50 g sekaných pistácií, 2 lžíce meruňkového džemu.

Postup: Mango oloupeme. Dužinu odřízneme v dílcích od pecky a nadrobno nakrájíme. Datle omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na nudličky a smícháme s kousky manga. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vymažeme formu (28 x 20 cm). Máslo ušleháme do pěny s cukrem, citrónovou šťávou a kůrou. Postupně vmícháme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech vmícháme do pěny, nakonec do těsta přidáme mandle. Těsto naplníme do formy. Navrch poklademe mango a datle a posypeme pistáciemi. Pečeme v troubě asi 45 minut. Vyjmeme a necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Ještě horké potřeme meruňkovým džemem.

3. Salát z červeného zelí s datlemi

Potřebujeme: 400 g červeného zelí, 100 g datlí, 4 lžíce oleje, 3 lžíce jader vlašských ořechů, šťávu z 1 citrónu, petrželku, mletý pepř, sůl.

Postup: Zelí nakrouháme najemno, dáme do mísy a zalijeme vroucí vodou, necháme 1 minutu stát. Vodu slijeme a zelí ochladíme studenou vodou, necháme ho důkladně okapat. Do zelí přimícháme citrónovou šťávu, olej, nasekané ořechy, vypeckované a na kousky nakrájené datle, jemně nasekanou petrželku. Podle chuti osolíme, dochutíme pepřem a okyselíme citrónovou šťávou. Salát dobře promícháme a necháme v lednici chvíli rozležet.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com