Malá růžička plná zdravíčka

Růžičková kapusta je velmi jemná, dietní zelenina zelené, červené či nafialovělé barvy. Tvoří malé růžičky, jež opravdu vydrží na zahrádce až do mrazu (až minus 15 °C). Odborníci dokonce doporučují nechat ji přemrznout, protože pak jsou kapustičky ještě jemnější a chutnější.

Růžičková kapusta je ale především výborným lékem na nervy, protože obsahuje vysoký podíl vitaminů řady B. K tomu si přidejme kyselinu listovou, mangan, draslík a v neposlední řadě též vitamin C. Proto kapusta pomáhá při únavě, pro lepší soustředění a duševní svěžest.

ČTĚTE TAKÉ:

Dále zlepšuje krvetvorbu, zásobování buněk kyslíkem i jejich růst. Podporuje pevnost vaziv, svěží pleť, pevné vlasy, nehty a zuby. Zlepšuje náladu, imunitu, pomáhá při hubnutí a pročišťuje trávicí trakt.

Když není zahrádka…

Pokud nemáme možnost vypěstovat si ji sami, koupíme ji v každém marketu čerstvou, mraženou i nakládanou. Tu čerstvou lze pořídit od října do konce března.

Vybíráme si menší kousky (čím menší, tím bohatší na živiny) se zelenými a pevnými hlavičkami, bez hnědých a žlutých skvrn. Nikdy je dlouho nevaříme, postačí 5 minut a ideální je naříznout je před tím do kříže (uvaří se rovnoměrně).

Lze je použít do salátů, polévek, jako přílohu, do omáček, gulášů, dušených masových pokrmů i k zapékání či do rýžových jídel. Výborné jsou kapustičky uvařené v osolené vodě, okapané a polité smetanou, sypané strouhaným sýrem či smaženou strouhankou. Ale také kapustičky obalené v trojobalu s přídavkem strouhaného sýra a piva, lehce osmažené na oleji, jsou vynikajícím pokrmem.

3 super recepty

Krémová kapustová polévka

Suroviny: 500 g růžičkové kapusty, 1 masox (nebo zeleninový bujón v kostce), 1 žloutek, 2 lžíce zakysané smetany, sůl, pepř

Postup: Kapustu povaříme asi 10 minut v 250 ml osolené vody. Deset růžiček vyjmeme a ostatní i s vodou rozmixujeme. Přidáme asi půl litru horké vody, masox a přivedeme k varu. V trošce vody rozšleháme žloutek a smetanu a vlijeme do polévky. Přidáme sůl, pepř a celé kapustičky. Chvíli prohřejeme. Můžeme ozdobit opečenou anglickou slaninou.

Gratinovaná růžičková kapusta se sýrem

Suroviny: 500 g malých kapustiček, 50 g másla, 2 lžíce čedaru, sůl, pepř

Postup: Troubu předehřejeme na 200 °C. Kapustičky očistíme a omyjeme pod proudem tekoucí vody. Scedíme a vaříme v mírně osolené vodě 10 až 15 minut. Slijeme. Do zapékací nádoby vložíme rozehřáté máslo, přidáme kapustičky a zamícháme je. Posypeme sýrem, dochutíme pepřem, solí a dáme do trouby asi na 10 minut, aby sýr zezlátl.

Růžičková kapusta na orientální způsob

Suroviny: 3 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 1 šálek vývaru, sůl, mletý zázvor, 500 g malých kapustiček Na zálivku: 2 lžíce dezertního vína, 1 lžíce sójové omáčky, špetka vegety, 1 lžička solamylu, 2 lžíce vody

Postup: Kapustičky vaříme ve slané vodě asi 5 až 7 minut, pak je necháme okapat. Na rozehřátém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájený česnek, pak přidáme kapustičky, zázvor a vývar. Podusíme asi 4 minuty. V šálku smícháme víno se sójovou omáčkou, vegetou a solamylem s vodou. Vlijeme ke směsi a promícháme. Necháme prohřát a podáváme.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com