Obrovskou výhodou šampaňského i sektu je, že se hodí prakticky ke každému jídlu. Rovněž se stejně podávají, a není v tom žádná věda. Základem je správně vychlazená lahev (na 3 až 5 stupňů Celsia), která by měla být v lednici optimálně jeden až dva dny ve tmě a v klidu. Vyhněte se použití mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok. „Teplota sektu při konzumaci má být 5 až 7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě tohoto snadno dosáhneme,“ radí Tomáš Brůha, hlavní sommelier značky Bohemia Sekt.

Nejvhodnějšími sklenicemi jsou takzvané flétny. Ze sektu v nich pomaleji vyprchají bublinky a perlení déle vydrží. S lahví před otevřením netřeste a nedělejte prudké pohyby. Odstraňte kovový košíček (říká se mu agrafa) a pevně chytněte korek, aby předčasně nevystřelil. Držte korek a otáčejte lahví, dokud se neozve známý zvuk. Při nalévání, doporučuje se pod úhlem 45 stupňů, je nejlepší sklenici naklonit, tím se vyhnete vypěnění sektu a bublinky v něm zůstanou o to déle.

Co pít na silvestra?

Na silvestra je výběr sektu velmi individuální. Záleží také na podávaných jídlech a občerstvení. „Nabídka řady Bohemia Sekt je tak široká, že z ní lze poskládat celé menu. Obecně bych však na silvestra doporučil spíše sušší sekty a alkohol příliš nemíchal. Je dobré pít během večera vodu, abychom alkohol v těle naředili. Tím přispějeme k co nejmírnějším ranním následkům,“ říká Tomáš Brůha. Kdo po silvestru potřebuje vstávat s čistou hlavou, může si o půlnoci připít nealkoholickým sektem. „Proces odebrání alkoholu je šetrný a výsledná chuť velmi dobrá. S radostí jej mohu doporučit,“ zakončuje Tomáš Brůha.

Jak se vyznat v rozdělení sektů?

Mnoho lidí neví, jaký zvolit sekt, co znamenají zkratková označení „Brut“, „Doux“, tak často sáhnou po klasice „Demi sec“. Pokud si hlídáte linii, měli byste volit sekty spíše sušší. „Suché sekty doporučuji nejen pro ty, kteří si hlídají váhu, ale také jsou vhodné například pro každého, kdo nechce den po oslavě pocítit drtivý dopad předchozího večera,“ vysvětluje hlavní sommelier společnosti Bohemia Sekt Tomáš Brůha.

Rozpětí sektů je opravdu velké a podle Brůhy je škoda, že je většina národa stále vnímá jen jako nápoje „na přiťuknutí“. „V portfoliu máme sekty mnoha druhů a kategorií zbytkového cukru. Kdybyste chtěli, můžou vás provázet během celého oběda nebo večeře. Doslova od aperitivu až po dezert,“ uzavírá Brůha.

Rozdělení sektů podle zbytkového cukru:

  • BRUT NATURE - 0–3 g/l*
  • EXTRA BRUT - 0–6 g/l*
  • BRUT - 0–12 g/l*
  • EXTRA DRY - 12–17 g/l*
  • SEC - 17–32 g/l*
  • DEMI SEC - 32–50 g/l*
  • DOUX - 50 g/l a více*
  • Tento údaj lze použít pouze u sektů, kterým po druhotném kvašení nebyl dodán žádný cukr.

Foto: Bohemia Sekt