Říká se, že největší radost člověku udělá to, co si sám vyrobil, nebo co mu s láskou vyrobil někdo jiný. Ano, obrázek od dítěte či vyšívaná dečka od babičky leckdy potěší víc než drahé dárky. Stejné je to i s dekoracemi. Co na tom, že advent už je v plném proudu a vy se k výzdobě dostáváte až teď – nakupte suroviny a upečte si „jedlé“ dekorace, které vyzdobí a provoní vaši kuchyň. Když zapojíte celou rodinu, strávíte pěkný společný večer a dekorace z perníkového či preclíkového těsta naaranžované na míse či zavěšené všude možně dodají vaší domácnosti pravou vánoční náladu. Tady jsou recepty:
Perníkové těsto
- mouka pšeničná hladká – 300 gramů
- cukr – 100 gramů
- vejce – 1 kus
- med – 50 gramů
- tuk – 30 gramů (na pečení)
- jedlá soda – 1 lžička
- koření do perníku – 1/2 lžičky
V kovové míse ponořené do horké vodní lázně rozpustíme tuk s medem. Přimícháme cukr, přišleháme vejce a mícháme, dokud se nezačne tvořit pěna. Mísu vyjmeme z horké vodní lázně, postavíme ji do studené vody a mícháme, dokud směs nezchladne. Přimícháme mouku promíchanou se sodou a kořením, těsto vyklopíme na pomoučený vál a propracujeme ho rukama, dokud není hladké a pevné. Zabalíme ho do fólie a necháme uležet v chladu.
Preclíkové těsto
- hladká mouka – 500 g
- droždí – 30 g
- cukr – 1 lžička
- tuk – 120 g
- pivo – 3 dl
- dva žloutky
- sůl
- pepř mletý
Na potření:
- kmín
- jeden žloutek
- hrnek mléka
Z uvedených surovin vymícháme těsto. Necháme ho v teple vykynout a následně vyčarováváme dlouhé žížaly, ze kterých děláme preclíčky rovnou na plechu vyloženém pečicím papírem. Potíráme žloutkem rozmíchaným v mléce. Sypeme kmínem, solí, mákem…
Titulní foto: Thinkstockphotos.com