Vybírat můžete v podstatě ze třech základních druhů varných desek: klasické plynové, indukční a sklokeramické. Najít dnes historickou varnou desku s litinovým sporákem už ani skoro nejde. Jde o energeticky náročné zařízení, neefektivní, a tak i malé přenosné plotýnky dostávají častěji sklokeramické či indukční povrchy.

Plyn je osvědčená klasika

Plynová varná deska má největší výhodu v tom, že po jejím vypnutí nenastává téměř žádný únik energie a ve srovnání s elektrickými deskami se můžete těšit i z úspornějšího provozu. Při vaření na plynu velmi snadno dosáhnete požadované teploty a snadno ji regulujete. Další velkou výhodou je, že k vaření na plynu nepotřebujete nádobí vyrobené ze speciálních materiálů. Pokud však použijete nekvalitní hrnce či pánve, může se stát, že se jejich povrch působením plynu zohýbá. Když byste se následně rozhodli pro přechod k elektrickému sporáku, budete mít problém s velkými úniky energie mezi netěsnícím nádobím a varnou deskou.

Jste-li milovníky asijských pokrmů, zcela jistě oceníte moderní plynové desky, které jsou vybaveny i turbo či WOK hořákem, na němž si díky většímu výkonu jednoduše připravíte zprudka smažená jídla. Všechny lepší plynové varné desky jsou navíc vybaveny tepelnou pojistkou, která zabrání případnému úniku plynu, stejně jako integrovaným zapalováním, takže už nikdy nebudete muset hledat sirky.

Nevýhodou je poměrně složité čištění, na trhu však seženete i plynové varné desky se sklokeramickým povrchem, který vám údržbu usnadní.

Sklokeramika – moderní a pohodlná na obsluhu

Sklokeramické varné desky patří v českých domácnostech mezi nejrozšířenější. Uživatele potěší hlavně jednoduchou obsluhou a lehkým čištěním díky svému hladkému povrchu.

Sklokeramické varné desky mají také velmi nízkou spotřebu energie. Použitý materiál totiž umožňuje teplu z ohřevných spirál proudit rovnou k varným nádobám a nešíří jej zbytečně do stran. Díky tomu se energetická účinnost tohoto typu varných desek pohybuje kolem 80 %.

Praktickou funkcí je možnost spojit si u některých sklokeramických desek varné zóny dohromady, a vytvořit tak společnou velkou varnou plochu. Většina těchto desek má také bezpečnostní kontrolky zbytkového tepla, což ocení zejména ti, kteří mají malé děti.

Nevýhodou je dlouhodobé zbytkové teplo na varných zónách a také náchylnost sklokeramické desky k poškození. Například napečený cukr na sklokeramické desce je pravým nepřítelem.

Indukce – bezpečná a účinná

Indukce poskytuje nejmodernější systém ohřevu. Varné desky tohoto typu ohřívají pouze nádobí, do okolí tak neuniká vůbec žádná zbytečná energie. Po odejmutí nádoby z plotny se navíc deska automaticky vypne. To s sebou nese nejvyšší stupeň bezpečnosti a naopak nízkou spotřebu energie. Možnou nevýhodou však je, že si musíte na vaření pořídit speciální nádobí z magnetických materiálů, jako je například nerez, litina či smalt.

Princip je jednoduchý – elektromagnetické pole indukčně ohřívá těžké kovové dno nádobí a nic jiného. Horký je tak jen hrnec. Nepopálíte se, nepřipečete jídlo na desku apod. Pavel Šramota, produktový specialista značky Philco, dále doplňuje: „Indukce navíc při svém provozu využívá téměř veškerou energii bez větších ztrát, využití energie se pohybuje kolem hodnoty 90 %.“

Pozor na zapojení!

Ať se rozhodnete, jak chcete, měli byste si dát pozor na zapojení. U plynového spotřebiče musí instalaci provádět odborník s licencí a musí mít revizi. To je podmínka i pro uznání záruky.

U elektrospotřebičů je situace zase složitá v rámci zapojení 220/360 V. Na obě soustavy jde sporák zapojit, ale záleží na hodnotě proudového jističe, který máte na rozvodné desce, a průřezu kabelu vedení. Jistič by měl mít hodnotu minimálně 32A a průřez 6 mm2. To je leckdy nesplnitelné a navíc by dodavatel elektrické energie chtěl vysoké paušální poplatky. Proto je lepší zapojení třífázové s hodnotami jističe 16A a průřezem 1,6 mm2.

Nezapomeňte také se před koupí podívat na podmínky instalace do kuchyňské desky. Především indukční varné desky potřebují mít víc místa pod sebou, aby se mohly chladit. Spodní část indukčních desek je totiž osazená větráky, které potřebují nasávat a vyfukovat někam vzduch.

Nápady na varné desky:

Plynová varná deska Philco PGG 75 W

Pokud jste milovníky asijské kuchyně, ve vaší kuchyni nesmí chybět vysoce profesionální plynová vestavná varná deska Philco PGG 75 W v černé barvě. Deska je vybavena 5 hořáky s automatickým knoflíkovým zapalováním. Díky speciálnímu hořáku WOK, umístěnému přímo uprostřed varné desky, si vždy snadno připravíte oblíbená zprudka smažená asijská jídla jako ve špičkové restauraci - hořák totiž poskytuje výkon 3800 W. Svými rozměry 68×52 cm (šxh) je deska určena zejména do větších kuchyní. Vybavena je termoelektrickou pojistkou pro vaši bezpečnost. Plocha pod hořáky je vyplněna vysoce kvalitním bezpečnostním sklem. Maloobchodní cena je 9990 Kč včetně DPH.