Tři největší hříchy proti čistotě v kuchyni


Autor: Thinkstockphotos.com
Kuchyň patří k nejfrekventovanějším místnostem v bytě. Odehrává se tu váš rodinný a společenský život, ať už se jedná o ranní snídani s dětmi, nebo večeři a zábavu s přáteli. Zatímco příprava jídla a společné stolování patří k oblíbeným kuchyňským kratochvílím, s úklidem je to právě naopak.
Chcete-li poklízením strávit co nejméně času, pak se seznamte se třemi nejčastějšími hříchy proti čistotě v kuchyni, které jsme pro vás připravili. Dozvíte se, jak jim předcházet a jak se s nimi rychle vypořádat tak, abyste měli víc času na mnohem zábavnější činnosti, než je úklid.
Hřích první: Plíseň a bakterie
Plíseň se v kuchyni objevuje na méně viditelných místech. Jejím oblíbeným revírem jsou spáry u kachliček, držáky na houbičky a silikonové spoje nebo lišty u dřezu. Kromě toho, že škodí zdraví, narušuje povrchy, a ničí tak vybavení kuchyně. U plísní můžete využít desinfekční účinky octa a citrónu.
Když se řekne citron, většina z nás si představí žlutý citrus, který se využívá především v kuchyni na vaření, pečení ... Nedávno jsme vám radili, jak můžete pro úklid domácnosti využít citron. Tentokrát se zaměříme na dalšího úklidového pomocníka, který dokáže ...A když nechcete používat chemii, použijte citrón:
Triky našich babiček: Ukliďte celou domácnost s obyčejným citronem
Nebo si vemte na pomoc ocet:
Triky našich babiček II.: S úklidem vám pomůže ocet
Efekt tohoto roztoku je však jen mírný, a při větším rozšíření je proto lepší se spolehnout na přípravky s fungicidní přísadou. Ta ničí nejen viditelnou plíseň, ale i její spory. Rájem bakterií je pak především oblast dřezu a prostor, kde připravujete maso a zeleninu.
Základem bezpečné kuchyně je proplachování houbiček a hadrů antibakteriálními a čisticími prostředky. Houbičky byste také měli měnit každý týden. Rozumným krokem je i používání jednorázových ubrousků a papírových utěrek na hrubý úklid těch největších nečistot.
Hřích druhý: Mastnota
Spolehnout se dá i na recepty našich babiček. Mezi ty tradiční patří používání octa. Ten lze nanášet na skvrny buď přímo, nebo v ředěné formě. U mikrovlnných i horkovzdušných trub můžete octovou vodu použít i jako změkčovač mastnoty. Stačí dát nádobu s roztokem octa a vody v poměru 1:1 do trouby na 10 minut vřít a mastnota pak půjde setřít mnohem lépe.
Hřích třetí: Ucpané odpady
Ucpané odpady jsou zdrojem infekcí a zápachu. Demontáž odpadu je špinavá a nepříjemná práce, a proto je lepší ucpání zabránit dodržováním několika pravidel. Do odtoku dřezu rozhodně patří sítko, které zachytí větší zbytky jídla. Zablokování sifonu často způsobuje i mastnota a bílkovinný povlak z jemných částic vajíček, masa a mléčných výrobků. Všechny tyto zbytky raději házejte do koše nebo lijte do záchodu.
Aby byl sifon průchodný, dopřejte mu pravidelnou ozdravnou kúru. Jednou týdně jej prolijte horkou vodou. Vyzkoušet můžete i kypřící prášek do pečiva zalitý octem a horkou vodou. Při reakci jedlé sody a octa vznikne oxid uhličitý a pěna, které naruší a uvolní překážku v odpadu. Na silnou ucpávku však pomůžou pouze speciální přípravky, jako je Sifo gel. Ten kombinuje dobrou přilnavost gelu na stěny sifonu a šetrnou chemickou čisticí reakci.
Menší, ale otravné hříchy: Odolné skvrny a vodní kámen
Mezi méně zdravotně nebezpečné hříchy proti čisté kuchyni lze zařadit odolné skvrny a vodní kámen. I na ně platí speciální čisticí prostředky nebo horký roztok octové vody. Při každém razantnějším boji s nečistotami však pamatujte na to, že agresivní čištění může poškodit citlivé kuchyňské povrchy. Jak u octové vody, tak u nových a nevyzkoušených prostředků nezapomínejte na test citlivosti. Například hliník a mramor totiž mohou při styku s octem změnit barvu a některé plastové linky dokonce zčernat. Při nepozornosti u úklidu se tak nemusí přehnaná píle vždy vyplatit.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...