Veškerá zelenina a mladá jarní zejména nevyžaduje žádné speciální zdlouhavé úpravy. Je dobrá právě tím, že je mladá, a tak její chuť vynikne jen krátkým varem nebo ji jíme v mnoha obměnách za syrova. Zejména se nabízí nepřeberné množství salátů.

Cibulka

Jarní cibulka vždycky vnášela do kuchyně šmrnc. Stačí málo - posypat chleba se sádlem nebo máslem, kolečka přidat do zeleninové polévky nebo ji přidat do jakéhokoliv salátu. Tepelná úprava opravdu čerstvé jarní cibulky je také možná, ale přece jen je tahle zelenina lepší čerstvá.

Pažitka

Na každé zahrádce na jaře bohatě rašily trsy pažitky. A hned se objevovala na poctivých krajících chleba a v tvarohových pomazánkách. Pažitka se používala i místo petrželky, která k dispozici v kuchyni časně zjara nebyla, až později. Takže pažitka plavala v každé polévce a dělala se z ní i pažitková omáčka.

Pažitková omáčka: Na másle udusíme nakrájený pórek a kousek citronové kůry. Zalijeme vývarem a zahustíme jíškou. Osolíme, povaříme, přecedíme. Přidáme jemně pokrájenou pažitku a už nevaříme.

Mrkev

Čerstvá jarní mrkev nepotřebuje žádnou extra úpravu. Je sladká, šťavnatá, a tak stačí jen omýt, jemně nastrouhat, zakapat citronovou šťávou, případně doplnit vodou a přisladit nejlépe medem.

Nádivka z mrkve: Starý recept na nádivku do buchet nebo koláčů. Poměry a množství libovolné, podle chuti. K nastrouhané mrkvi se přidá mletý mák, smíchá se, osolí se a opepří, přidá se máslo nebo sádlo. Vloží se do rendlíku, přidá se cukr nebo med (opět zdůrazněno libovolné množství). Vše se podusí asi 15 minut a pak se vzniklou směsí plní koláče nebo buchty.

Kedlubny

Mladé bulvy kedlubnů mají jemnou chuť, kterou ještě více zjemní máslo. Tip: zkuste udělat bulharskou polévku tarator (okurky, sůl, jogurt, česnek, kopr, vlašské ořechy) místo z okurek z kedluben. Také kedlubnové zelí je pro leckoho zajímavější než "opravdové" zelí.

Kedlubnové zelí: Na sádle zpěníme cibulku, přidáme nastrouhané kedlubny, sůl, kmín, maličko podlijeme a dusíme do měkka. Potom zaprášíme moukou, podusíme a přidáme ocet a cukr. Zahustit se může i smetanou s trochou mouky. Vynikající příloha k pečenému i dušenému masu.

Chřest

Od poloviny dubna a po celý květen, případně v prvních červnových týdnech - to je ta pravá sezona chřestu. Šetrně vařený, jemně osolený a politý jen máslem, tak to dělávaly naše prababičky. Případně se chřest přelíval a přelívá holandskou omáčkou. Pro více receptů se ale vyplatí vydat se spíše k našim praprababičkám. Jako by platilo, že čím starší kuchařská kniha, tím více receptů na chřest se v ní vyskytuje. Předválečné kuchařky obsahovaly recepty jako: chřest smažený, zadělávaný, po brněnsku, se smetanovou omáčkou, po italsku, chřest pařížský, s míchanými vajíčky, svítek i chřestovou omeletu. Salát z chřestu, chřest au gratin, chřest s vínem, chřestové polévky... Zatímco kuchařky novější obsahují jen pár jednoduchých receptů.

Chřest au gratin (1928): Uvařený chřest nakrájíme na kousky. Do máslem vymazané zapékací mísy dáme vrstvu chřestu, posypeme parmazánem a sekanou šunkou, pokapeme máslem. Opakujeme vrstvy, dokud máme suroviny, nahoru přijde chřest, zalijeme kyselou smetanou, posypeme strouhankou a necháme zapéci.

Pampeliškový salát

Jednou z nejlevnějších bylin vždycky byla a je pampeliška. Jarní listy se očistí a nechají se chvíli ležet v čisté vodě. Uzená slanina se nakrájí na kostičky a uškvaří. Do mísy dáme nakrájené listy pampelišky, přelijeme slaninou a octovým přelivem podle chuti (ocet, voda, sůl, pepř).

Šťovíková polévka

Šťovík nakrájíme a na másle dusíme do měkka. Přidáme litr vody, osolíme a necháme přejít varem. Stáhneme plamen a vmícháme kysanou smetanu. Na talíře přidáme smaženou housku nebo uškvařenou prouzenou slaninu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com