Konvice vtrhly před desítkou let do našich kuchyní a kanceláří s ohromnou vehemencí. Nedočkaví se dočkali své kávy najednou úžasně rychle a varná konvice se stala jedním z neúnavných, praktických a snad úplně nepostradatelných pomocníků v domácnostech i kancelářích.

Varné konvice jsou zkrátka superrychlé, ekonomické a už pro nás skoro nepostradatelné. Při jejich koupi si povšimneme vyřešení několika zdánlivých maličkostí, které ale mají velký vliv na pohodlné zacházení s konvicí a její bezproblémový chod.

Co musí varná konev mít

Až když doma máte varnou konvici, zjistíte, co všechno by vlastně tenhle pomocník měl mít. Osobní zkušenosti jsou to, co získáme až pozdě. V tomhle případě ale není nic jednoduššího, než se zeptat lidí v okolí. Každý někdy nějakou varnou konev držel v ruce a používal. Zkusíme ty základní požadavky vyjmenovat:

Pohodlné držadlo – Důležitá je pohodlná, masivní a do ruky dobře padnoucí rukojeť. Uvědomte si, že v ruce budete držet třeba dva litry vařící vody. Klouzající rukojeť znamená spíš rychlou návštěvu popáleninového centra nejbližší nemocnice.

Široké hrdlo – Dbát musíme také na vyřešení hrdla konvice, voda by se měla dát nalévat velmi pohodlně a přesně, bez zbytečného cákání kolem. Hrdlo je proto dobré vybrat co nejširší a vyzkoušíme také, jak je vyřešen poklop konvice – jestli se dá rychle a bez námahy otevírat a zavírat.

Základna vs. Konvice – Pozor dáme také na dokonalost usazení v podstavci – konvice má kontakt s energií na spodní straně. Konektor je proto lepší středový (uvádí se 360°) než na jedné straně, což může způsobovat nestabilitu konvice.

Jasná informace o tom, že konvice vaří – Varná konvice musí mít dostatečně velkou světelnou kontrolku varu. Zřetelně by měla být označena také hladina vody: ukazatel množství vody musí být na konvici dobře viditelný, s lehce rozeznatelnou a přehlednou stupnicí. Ukazatel hladiny vody bývá na některých přístrojích oboustranný. Důležitá je hlavně minimální hladina vody, aby se mechanismus nepoškodil.

Svinovací kabel – Ten, kdo na pracovní ploše bojuje s místem a překážejí mu tam šňůry od všemožných spotřebičů, přivítá a sáhne rozhodně po varné konvici bezkabelové, síťová šňůra je většinou uložena ve spodní části přístroje.

Myslete na objem – Pokud si vaříte jen malé kafe, pak nepotřebujete velkou konvici. Stačí malá půllitrová. Ale pokud máte větší rodinu nebo rádi vaříte, je lepší si pořídit minimálně objem 1,5 l. Konvice se stane nepostradatelným pomocníkem při zalévání gulášů, polévek apod.

Bezpečnost je automatická

Poškození ale u moderních přístrojů brání ještě další pojistky, ochrana je u nich až trojnásobná. Nejprve je to běžný automatický vypínač, který konvici vypne po dosažení bodu varu. Navíc mají konvice zabudovanou ochranu proti vyvaření vody do sucha a přehřátí. Konvice má také jednorázovou tepelnou pojistku.

Něco navíc

Věc, se kterou bojujeme u všech přístrojů, přicházejících do styku s vodou, je vodní kámen. Kvalitní varné konvice mívají uvnitř plochá tělesa upravená právě proti vodnímu kameni, navíc mají zabudovaný filtr, který vodní kámen zachycuje. Když ale přece jen nějaký ten vodní kámen v konvici máme, odstraníme jej odvařením pomocí octa.

Konvice mají ale ještě další různá vylepšení. Uvítáme jistě funkci rychlého varu nebo zvukovou signalizaci, oznamující, že var byl ukončen. Některé přístroje mají možnost „přepínání programů“, po jejich přepnutí se voda nezačne vařit, ale vypne se před dosažením bodu varu. To je praktické v případě, že často připravujeme instantní výrobky, kterých na trhu nakonec stále přibývá – polévky, nudle, káva, omáčky…. Při přípravě vody na instantní výrobky v klasické konvici tak vlastně nejdříve vodu vaříme a pak čekáme, až trochu vystydne, přitom když ji vypneme dříve, nemůžeme si ověřit, jak je horká. Proto tato funkce varné konvice stojí rovněž za povšimnutí.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com