Kaštan vyniká množstvím minerálních látek – obsahuje kalcium, fosfor, draslík, síru, magnezium a železo. Je v něm vitamin A, skupina vitaminů B a vitamin C. V lidovém léčitelství se jedlé kaštany doporučují na žaludek, a také se říká, že jsou dobré na mozek – tedy proti únavě a stresu, na čilost myšlení a oddálení příznaků stárnutí, zapomínání. Také pomáhají při skleslosti, úzkosti. Kaštany zlepšují kvalitu kůže a vlasů. A pojídají se také preventivně, abychom se vyhnuli řadě chorob, například kardiovaskulárním, respiračním, jaterním (kaštany čistí játra). Jsou vhodné pro diabetiky, alergiky, pro ty, kdo trpí celiakií. Kaštany mají tedy všestranné zdravotní využití. A jak si je připravit v kuchyni?

Nákup a příprava kaštanů

Při nákupu kaštanů dáme pozor, aby nebyly napadené plísní, při špatném skladování jsou k tomu náchylné. Doma je co nejrychleji zpracujeme nebo je uchováme v mrazničce. Kaštany se jedí pouze tepelně upravené – můžeme je péct, vařit, dělat z nich pyré nebo nádivku. Před tepelnou úpravou musíme kaštanům naříznout slupku do kříže, uděláme asi 2 cm dlouhé řezy kolmo na sebe a půl centimetru do hloubky pod slupku. Řežeme na vypouklé straně kaštanu. Aby se lépe nařízly, můžeme je nechat předtím několik hodin ponořené ve vodě.

### Vařené kaštany se připraví velmi jednoduše

Naříznuté kaštany dáme do vroucí vody a vaříme asi 9 minut. Potom je zabalíme do utěrky nebo ručníku či silnějšího plátna a přes tkaninu rozdrtíme skořápky.

Pečené kaštany na grilu či v troubě

Atmosféru zimního tržiště si můžeme vykouzlit doma na terase, když se pustíme do pečení kaštanů. Jak na to? Rozžhavíme dřevěné uhlí a nad uhlíky asi 10 centimetrů dáme grilovací misku nebo rošt, naskládáme na něj naříznuté kaštany a pečeme, až skořápky prasknou. Kaštany ale musí zůstat hnědé, nesmějí zčernat. Rychle je pak oloupeme. Péct můžeme také v troubě při teplotě 200 °C. Kaštany dáme na plech řezem nahoru, pečeme 10 až 15 minut, až skořápky začnou praskat a vnitřek lehce zhnědne.

Nádivka s jedlými kaštany

Jemná nádivka, v které se doplňuje vůně kaštanů a petržele, má různá využití. Potřebujeme 250 g uvařených a oloupaných kaštanů, 250 g bílé veky (rohlíků), 0,2 l mléka, 2 vejce, petrželku (lépe hladká než kudrnka), 60 g másla, muškátový květ, bílý pepř, sůl.

Vařené kaštany nastrouháme najemno. Veku nebo rohlíky nakrájíme na kostky a dáme do hlubší mísy, kde je pokropíme mlékem, aby nasákly. Přidáme kaštany, máslo utřené se žloutky, osolíme a okořeníme, jemně nasekáme petrželku a přidáme do směsi. Ušleháme tuhý sníh a vmícháme. Nádivku upečeme na vymaštěném plechu nebo jí naplníme kuře, krůtu, případně ji využijeme do masové rolády.

Zásady kolem kaštanů

• Pečené nebo vařené kaštany ihned loupeme, ještě horké – pokud vystydnou, oloupat už nepůjdou. • Kaštany při pečení nesmí zčernat, pokud se to stane, už se nám je také nepovede oloupat. • Kaštany můžeme také uchovat v mikrotenových sáčcích v mrazničce.

Titulní foto: www.thinkstockphotos.com