Malý mezinárodní mistr šéfkuchař

Podle vzhledu a provedení jsem si myslel, že jde o jednu ze zahraničních kuchařek. Jenže tomu tak není. Tohle napsala Pavla Šmikmátorová, nafotila Michala Šmikmátorová a krásně ilustroval Libor Drobný. Je to opravdu velmi povedená kuchařka, která se osvědčí jak při přípravě jídel, tak i před spaním, když z ní budete dětem číst zajímavosti v barevných komiksech, aby věděly, co další den budou vařit. 44 receptů z 22 zemí Evropy jsou jednoduché a fantasticky názorné. Každý krok má svou vlastní fotku a jednoduchý popis. Například rada „K bramborám přidáváme mouku tak dlouho, až bude v těstu stát vařečka…“ No řekněte sami. Není to ideální popis celé situace?

Tahle knížka zaslouží nejvyšší známku.

Malý mezinárodní mistr šéfkuchař, Pavla Šmikmátorová, Vydalo nakladatelství CPress, ISBN: 978-80-264-0881-9

Kuchařka pro malé šéfkuchaře a šéfkuchařky

Další z řady dětských kuchařek tentokrát nerozlišuje, co se bude vařit. Najdete tu ledacos – od šunkových rolek přes kuřecí prsa s broskví až po pudinkový pohár. Ovšem tahle knížka mě moc nenadchla. Začnu provedením. Otřesně nafocené, vykryté a ořezané fotky tak trochu uráží moji profesionální hrdost. Recepty jako takové se uvařit s dětmi dají, ale oproti předešlé knize tu chybí fotografický doprovod každého kroku. Ani s recepty nejsem úplně spokojený – špagety s kečupem a sýrem do kuchařky (byť dětské) myslím nepatří. A také občasné doprovodné ilustrace s „vtipnými texty“ typu „Mám dobrou radičku, nezapomeň mrkvičku“, mi úplně nesedí. Alespoň že recepty nemají chyby.

Kuchařka pro malé šéfkuchaře a šéfkuchařky, Martina Krupárová, Vydalo nakladatelství Edika, ISBN: 978-80-266-0829-5

Radčina kuchařka bez lepku

Jak vařit bez lepku? A občas třeba i bez vajec a mléka? Vždyť lidí s alergií na tyto tradiční součásti většiny jídel je stále víc. Znám to sám ze svého okolí. A tak jsem se do knihy ponořil velmi rád. Autorka Radka Vrzalová se stala odbornicí na bezlepkovou dietu jako většina ostatních lidí – jejímu dítěti byla diagnostikována celiakie. Jenže na rozdíl od té většiny, se paní Vrzalová začala této problematice věnovat podrobně a profesionálně. A je to znát. Recepty jsou opravdu zajímavé, originální a chutné. Výborné je, že tu peče vlastní chleby z ledasčeho, dokáže udělat knedlíky, sušenky, dortíky, polévky i saláty. A k tomu tu je i spousta užitečných rad, co se smí, nesmí, kde hledat další informace, recepty, polotovary… Tahle kniha u nás nezůstane. Poputuje jako perfektní vánoční dárek k těm, kteří ji potřebují více než my.

Radčina kuchařka bez lepku, Radka Vrzalová, Vydalo nakladatelství Grada Publishing, ISBN: 978-80-247-5581-6

S kuchařem kolem světa

Freda Chesneau asi znáte z televize. Jeho neustále vysmátý obličej při cestách kolem světa, kdy ochutnával ledacos, se nám hodně zapsal do paměti. Na rozdíl od několika dalších podobných pokusů na podobný seriál je Fred nadšený, dokonale uchvácený a doslova zažraný do všeho, co voní, bublá, peče se či škvaří. A jelikož je Fred Chesneau sám kuchař, dokázal vybrat ze svých cest ty nejlepší recepty. Od Bali až do Mexika procestujeme s tímto veselým Francouzem talíře (tedy nejen talíře, ale třeba i banánové listy, košíčky, mističky, špejle…). Ano, některé recepty si asi neuděláte, protože jsou moc náročné, nemáte na ně dostatečné exotické ingredience apod. Jenže takové čtyři druhy čatní, baklava, marinovaný losos… Oh. To je dobrota. Pro fanoušky zahraniční kuchyně a odpůrce té české je tohle výborná kniha, kterou můžeme srovnat třeba se Světem na pánvi od českého šéfkuchaře Romana Dolejše.

S kuchařem kolem světa, Fred Chesneau, Vydalo nakladatelství XYZ, ISBN: 978-80-7505-251-3

Domácí sýry

Přiznávám, z téhle knížky jsem zatím nevyzkoušel nic. Zatím. Důvod je prostý. Prostě zatím jsem neměl kapacitu na to, abych si pořídil syřidlo, chlorid vápenatý, sýrařskou harfu, mlékárenskou kulturu a další věci, a snažil se dlouhou dobu vytvořit vlastní sýr… To si počkám pěkně na jaro a léto, na dobu, až v sousední vesnici budou mít na farmě čerstvé mléko, budu mít čas na chatičce po večerech experimentovat a pak výsledek ochutnávat, degustovat, chlubit se sousedům a třeba i s plody práce vařit.

V téhle knize je všechno – od toho, co potřebuji, přes to, co mám dělat, jak, čeho se vyvarovat, až po zajímavé recepty, které určitě budou chutnat. Mám například vyhlídnuté mrkvové lívance se sýrovým čepcem nebo kuřecí křídla v bryndzovém kabátku… Už se těším!

Domácí sýry, Petra Rubášová, Vydalo nakladatelství CPress, ISBN: 978-80-264-0198-8