Pečicí trouby jsou standardním vybavením každé domácnosti. Je na vás, zda si zvolíte vestavěnou troubu, volně stojící, horkovzdušnou, elektrickou, nebo plynovou. Ale před jejím výběrem je dobré zamyslet se nad několika otázkami:

1. Jaký je zdroj energie?

Plynové trouby většinou najdete v kombinaci se sporákem, tedy tzv. 2 v 1. Mnoho uživatelů nedá na plynovou troubu dopustit hlavně z finančních důvodů, protože plyn je levnější než elektrická energie, a také proto, že jídlo z plynové trouby nebývá tolik vysušené jako při pečení v elektrické troubě. Na druhou stranu je ale řada uživatelů, kteří si stěžují na to, že teplo v troubě se špatně reguluje, a pečení tedy není rovnoměrné. To je dáno tím, že teplo je vedeno spodní částí trouby kvůli přívodu plynu.

Elektrické trouby existují na trhu jako samostatné spotřebiče mnohem častěji. Jejich výhodou je rovnoměrné a rychlejší pečení, elektrickou troubu také není nutné dlouho předehřívat, což je dáno ventilátory, které v troubě rychleji rozvedou teplo. Elektrické trouby také mají více druhů ohřevu (horkovzdušný, gril, pečení pouze seshora, nebo naopak zespodu atd.).

2. Chcete troubu samostatnou, nebo v kombinaci?

Samostatnou troubu můžete umístit na libovolné místo pod pracovní deskou, pod varnou desku nebo zabudovat do panelu vedle ledničky či pod mikrovlnku, podle toho, jak se vám to hodí, protože samostatná trouba má vlastní ovládání. Kombinovaná trouba je spojená s varnou deskou, mají společné ovládání, a je tedy nezbytné zakoupit troubu i desku od stejného výrobce nebo navíc investovat do speciální ovládací desky na troubu.

3. Jaký je poměr cena/výkon?

Jako u jiných spotřebičů, tak i u pečicí trouby je pravidlem, že vyšší cena zpravidla znamená vyšší kvalitu výrobku. Nejde o to utratit za každou cenu co nejvíce peněz, ale kvalitnější výrobek vám zaručí nižší spotřebu, bude spolehlivější a také často mívá delší záruční lhůtu. Snažte se vybrat si výrobek, který bude plně odpovídat vašim představám a bude pro vás cenově přijatelný. A stejně jako u ledničky nebo myčky, i u trouby platí zařazení do energetických tříd, takže ideální je pořídit si výrobek zařazený do energetické třídy A.

4. Jaké další funkce trouby jsou pro vás důležité?

Pro ty z vás, kteří opravdu hodně pečou, mohou být podstatné další funkce, které trouba má a které mohou ušetřit váš čas i peníze či se týkají bezpečnosti. U novějších typů trub nejsou výjimkou přehledné displeje či vnitřní osvětlení, umožňující kontrolu pečení přes dvířka. Pro ochranu dětí či domácích mazlíčků je také určen systém ochlazování dvířek a madel trouby. Praktickými vylepšeními mohou být například výklopný gril, teleskopické výjezdy nebo výsuvné pečicí vozíky.

Dalšími funkcemi jsou například:

infrapečení – funkce vhodná k pečení masa, kdy se maso v podstatě ugriluje za použití ventilátoru.

pizza pečení – u tohoto ohřevu je v provozu ventilátor společně s kruhovým a spodním ohřevným tělesem, což umožní upečení pizzy do křupava.

programovatelné pečení – umožní nastavit přesný průběh pečení pro určitý pokrm. Při opětovné přípravě už jen stačí zvolit přednastavený program.

rozmrazování – při aktivaci této funkce je v provozu jen ventilátor a vnitřní osvětlení, rozmrazování je tak pozvolné a šetrné k potravinám.

udržování teploty (Keep Warm) – funkce udržující pokrmy dlouhodobě ohřáté na servírovací teplotu. Funkce vhodná pro nahřívání talířů, kynutí těsta nebo sušení ovoce.

funkce Jet – funkce pro rychlý předehřev trouby.

systém Four-Flow – systém cirkulace horkého vzduchu uvnitř trouby, umožňující přípravu různých pokrmů, aniž by se navzájem promísily nebo aby se ovlivnily jejich chutě a vůně.