Jsem ráda, že jsem narazila na vaši nabídku návrhů kuchyní. Právě stavíme baráček a já si s kuchyní nevím rady. Jedna firma mi už udělala návrh, ale nejsem si jistá, zda to byla správná volba. Proto zasílám fotky prázdné místnosti a zmíněné návrhy. Spotřebiče jsou uspořádané tak, že digestoř, kamna, mikrovlnka, varná deska i lednice by měly být na pravé straně, rozvod vody je v rohu na levé straně a hned vedle vlevo by měla stát myčka.

Kuchyň je propojená s obývací místností, která je laděná do tmavě červené. Co se týká kuchyně, nevím, jaké zvolit barvy kuchyňské linky, obkladů a podlahy. Chtěla bych ji v moderním stylu, ale ne moc křiklavou a přeplácanou. V místnosti by měl být bar, který oddělí kuchyň od obýváku, a za ním jídelní stůl.

Moc bych vám byla vděčná za jakoukoliv radu ohledně výběru barev a dispozice kuchyně a také vaši ochotu.

Rady odborníka:

Prostor vyhrazený pro kuchyni se mi líbí. Má dost světla, okna vysoko, kuchyně je součástí obytného prostoru, ale zároveň je trochu stranou. Práci mi ztěžují dva faktory. Paní majitelka zapomněla připojit půdorys, tudíž jsem rozměry odhadla podle přiložených návrhů. A potom jsou tu rozvody, patrně již nově natažené, takže bude ideální nekomplikovat situaci. Chápu, že kuchyně, kterou majitelům navrhla firma (přiložené obrázky), vyvolala rozpaky. I já jsem na rozpacích. Vytkla bych tu především velké množství úzkých spodních skříněk, jejichž využití je mizerné, a celkovou neuspořádanost.

Varianta A: Napravuje pochybené

V prvním návrhu se tedy pokusím upravit tuto linku do stravitelné podoby. Oba rohy jsem zkosila. Nemám ráda, když je jeden úhel pravý a druhý ne. Jde o symetričnost obou stran. Také nejsem příznivcem rohových dřezů, jedině že by po něm majitelé vyloženě toužili. Nepřijde mi příliš praktický. Nicméně v prvním návrhu jsem tuto koncepci ponechala. Světlou pracovní desku doplňuje výraznější kresba dřeva, jemné frézování dvířek dodává útulný vzhled, a přesto kuchyně zůstává moderní.

Výhody: Velká pracovní plocha, množství různých úložných a skladovacích ploch.

Nevýhoda: Chybí prostor vedle varné desky (pouhých 10 cm – hrnec tímto směrem tedy neodstavíte).

Varianta B: Světloučká paralelní

Linka ve světlém dřevě doplněná šedou deskou i obkladem je barevně báječně neutrální, pro někoho možná až nudná. Velikou výhodou této fádnosti je ale to, že se přizpůsobí téměř jakémukoli stylu a různým barevným variacím. Čistě namátkou pracuji s kombinací zelené výmalby a červených doplňků. Červená zde vytváří velice zajímavý akcent.

Paralelní linka nabízí o něco méně pracovních ploch, na druhou stranu ubudou tajemná zákoutí v rohových skříňkách. Varná a mycí zóna jsou protilehlé.

Výhody: Varná deska má okolo příjemné odkládací plochy. Kuchyně by patrně vyšla levněji – ubudou drahé rohové systémy. Bude přehlednější a jasně členěná.

Nevýhody: Mezi varnou a mycí zónou chybí spojovací mezičlánek. Výše jsem zmínila, že i úložných a pracovních ploch je tu o trochu méně.

Varianta C: Hranaté U

Tento návrh je kompromisem mezi první a druhou variantou. Z té první tu jsou velkorysé plochy pracovní desky a úložné prostory.

Z druhé si bere jistou jednoduchost. Rovné řešení horních skříněk je vzdušnější než u jedničky, zároveň je v nich více prostoru než ve druhé… Že by byla ideálem?

Nevýhody tu jistě jsou. Vrací se problém s odkládací plochou u varné desky. I rohové skříňky jsou zpět. A dřez je poněkud vzdálenější od varné desky.