Osvětlení kuchyňské linky je nejen velmi působivé, ale i praktické. Při přípravě jídla obvykle stojíte zády ke kuchyňskému lustru a vrháte si pod ruce vlastní stín. V posledních letech výrazně stoupla obliba bodových LED svítidel nebo LED pásků, které vám zprostředkují potřebné světlo při práci, a navíc kuchyni dodají ojedinělý šmrnc.

LED pásky se obvykle aplikují na spodek skříněk nad linkou oboustrannou lepicí páskou, a jsou tudíž nejjednodušším řešením, jak získat na lince více světla. Jejich spotřeba bývá přibližně 5 wattů na metr, u varianty s dvěma řádky diod je to dvojnásobek. S životností kolem 50 000 hodin jde o nejekonomičtější nasvícení kuchyňské linky na současném trhu.

Teplá bílá versus studená bílá

I světlo má svou barvu, vyjádřenou ve stupních kelvina. Čím nižší je hodnota, tím teplejší bílé světlo označuje. Studená bílá začíná na 3000 K a ještě vyšší hodnotu má pak světlo denní (6500 K). Zatímco teplá bílá barva je tlumenější a působí přirozeněji, studená bílá je jasnější a lépe osvětlí pracovní zákoutí. Do kuchyně se proto často volí studená, ale není to závazné pravidlo.

Počet diod na metr a napájecí zdroj

Pokud má pásek sloužit nejen pro dekorativní efekt, ale i jako osvětlení, měli byste sáhnout po produktu s nejméně 60 diodami na metru délky. Podle celkového počtu potřebných diod a jejich spotřeby pak vyberete napájecí zdroj. Jeho příkon musí být vyšší než celková spotřeba zakoupeného pásku: pokud například výrobce uvádí, že pásek má spotřebu 5 wattů na metr a vy budete instalovat 2 metry, musíte zvolit napáječ s příkonem o něco vyšším než 10 W.

Vypínač, ovladač, nebo dotykový stmívač

LED osvětlení můžete zapínat a vypínat obyčejným vypínačem, nebo si můžete pořídit efektní stmívač, který reaguje na dotyk a umožní vám pohrát si s intenzitou světla. Existují i ovladače, jimiž světlo korigujete na dálku z pohodlí gauče. To je ale už dražší zábava a je otázka, do jaké míry něco takového opravdu potřebujete.

Na co dát pozor

Před instalací zkontrolujte povrch skříněk, ke kterému budete pásku lepit. Skříňky by měly být umístěny ve stejné rovině a jejich dna by se neměla prohýbat pod tíhou talířů. Linku musíme nejprve pečlivě očistit a zbavit mastnoty - pokud to neuděláme, pásek se začne brzy odlepovat. Při aplikaci netlačte na diody, k lince tiskněte jen plochu mezi nimi. V problematických místech, jako jsou přechody mezi jednotlivými skříňkami, je možné pásek pro jistotu podlepit vteřinovým lepidlem.